"Amerikanci, to sve dopingovano i drogirano"

Jedan od tih mitova, koji je svoje mjesto našao i na Wikipediji, jeste da američki NBA košarkaši učestvuju na Olimpijskim igrama pod uslovom da ne prolaze doping testove

265 pregleda142 komentar(a)
SAD košarka, Foto: Reuters
25.08.2016. 15:14h

Neki mitovi nastali prije opšte dostupnosti interneta su pokazali neočekivanu izdržljivost ili je jednostavno ovaj prostor nešto plodnije tlo za tip laži kojima se lakše podnosi nepobitna istina. Neke su potpuno benigne šale, poput one da je legendarni Vlade Divac pisao Politikinom zabavniku da bi našao način da prestane da raste, do finalnih udaraca (sex(u)ality) iz Mortal Kombata koje je samo vidio „drug mog druga (ne znaš ga ti)“.

Međutim, ima i onih malicioznih usmjerenih na diskreditaciju ličnosti, grupa ili čitavih država, tako je nastao čitav arsenal izmišljenih izjava u propagandnim ratovima kojima su često motivi svjetskih moćnika lokalizovani i svedeni na ličnu mržnju. Čuveni natpis „Zabranjeno za pse i Srbe“ je izmišljena poruka koja se nikada nije našla ni na jednom albumu svjetski poznatih bendova, a pripisivana je mnogima, od Metallice, Nirvane do Eminema, a na kraju i Dinu Merlinu koji je tobože držao natpis na svojoj kafani, koju naravno nikada nije ni imao. Naravno, poput čupakabre i vanzemaljaca, niko ne uspije da zabilježi fotoaparatom taj natpis na krčmi ili omotu CD-a. Slične priče su plasirane u modifikovanim verzijama za Hrvate, Makedonce, Bugare...

Jedan od tih mitova, koji je svoje mjesto našao i na Wikipediji, jeste da američki NBA košarkaši učestvuju na Olimpijskim igrama pod uslovom da ne prolaze doping testove. To jednostavno nije tačno. SAD je država koja je veoma rigorozna po pitanju doping kontroli i kazni za vrhunske sportiste. Sprinterska heroina Merion Džons je završila u zatvoru, a Lens Armstrong, čovjek koji je do tada smatran najboljim američkim sportistom ikada, je ostao bez svih titula od 1998. i takmičenje mu je doživotno zabranjeno.

Sama NBA liga je vrlo stroga po pitanju doping kontrole i korišćenja psihoaktivnih supstanci, a najsvježiji primjer je O-Džej Mejo, koji je kažnjen sa dvije godine zabrane igranja u najjačoj ligi, a ranije su kažnjavani i Rašar Luis, Donald Sterling, Kris Andersen...

Da se radi o laži koja je smišljena da bi se lakše objasnila dominacija SAD u košarkaškim okvirima pokazuje i to što na sajtu američke anti-doping agencije možete lično provjeriti kada je i koliko puta svaki pojedinac testiran na doping. A, ako se sumnja u objektivnost američke agencije, onda bi možda se moglo vjerovati anti-doping agenciji Srbije, čiji je direktor lično kontrolisao košarkaša Kevina Djurenta.

"Tokom procesa uzimanja uzorka razgovarali smo i on mi je rekao da su ga te godine četiri puta kontrolisali ljudi iz NBA, pa je u kampu za vrijeme priprema reprezentacije opet došla NBA kontrola da bi ga prije susreta sa mnom još i Olimpijski komitet provjerio“, ispričao je Dikić o iskustvu iz Londona 2012. godine.

Potenciranje priče o dopingovanim Amerikancima koji se drogiraju je ništa drugo do stimulisanje stagnacije u ostalim košarkaškim zemljama i prepreka na putu da se neprikosnoveni NBA košarkaši skinu sa vrha svjetske košarke.