SDP, URA i SNP čekaju Lekića

GO SDP-a odlučio da partija ide samostalno na izbore, ali je ovlastio Predsjedništvo da bude otvoreno za najširu saradnju

55 pregleda49 komentar(a)
Žarko Rakčević, Miodrag Lekić, Ranko Krivokapić
23.08.2016. 06:30h

Do kraja nedjelje biće izvjesno hoće li biti opozicionog građanskog političkog saveza, u šta slabo ko još više vjeruje u GP URA i SDP-u, ali gaje nadu, rečeno je "Vijestima" iz više izvora.

Nakon URA i SDP juče je odlučio da će sam izaći na izbore. Nijedna od te dvije partije ipak ne odbacuje mogućnost da bi im Demos Miodraga Lekića, od koga najviše zavisi ima li ili ne koalicije, mogao uputiti poziv za zajedničku listu. To je sinoć potvrdio i SDP.

"Glavni odbor SDP-a donosi odluku o otpočinjanju kampanje za samostalni nastup na izborima zakazanim za 16. oktobar 2016. ali i ovlašćuje Predsjedništvo partije da i dalje bude otvoreno za najširu moguću projektnu saradanju sa svim demokratskim i građanskim političkim činiocima u smislu kontrole izbornog procesa i ostvarivanja strateškog cilja promjene načina vršenja vlasti u Crnoj Gori,” navodi se u zaključcima GO te partije.

Lider SDP-a Ranko Krivokapić je na pres konferenciji rekao da je odluka o samostalnom nastupu jednoglasna na Predsjedništvu i na Glavnom odboru.

"I sad smo uvjereni da će doći do mirne promjene vlasti u Crnoj Gori, da će u tom modelu Crna Gora dobiti ono što većina hoće. Vlast koja služi narodu, koja je pod kontrolom građana i poštuje zakone, a ne da je izvan ili iznad zakona“, rekao je Krivokapić na pres konferenciji.

On je poručio da “državu treba vratiti građanima”.

Demos je sinoć na sjednici Izvršnog odbora razgovarao o pregovorima koje vodi njegov lider. Oni će, kako je rečeno “Vijestima”, naredna dva dana utvrditi konačnu odluku, o kojoj bi trebalo da obavijeste i partnere iz Vlade izbornog povjerenja.

Demos je o koaliciji razgovarao i sa Socijalističkom narodnom partijom, i to kako sa liderom Srđanom Milićem tako i sa šefom poslaničkog kluba Aleksandrom Damjanovićem.

SNP je navodno voljan za taj politički savez, navodeći da bi bilo dobro da u njemu budu i SDP i URA, ali da treba razgovarati i sa Demokratskim frontom.

Od toga međutim niko ništa ne očekuje jer DF i Demos razmjenjuju oštre optužbe, nakon što je Lekić napustio tu koaliciju. Takođe politika DF-a nije prihvatljiva za SDP i GP URA, koliko god zagovarali građanski blok. Jer, Front, po njihovom mišljenju, nikako se ne može svrstati u građansku koaliciju.

SNP je sinoć takođe razgovarao o priprema za izbore, pa je nakon sastanka Kolegijuma partije saopšteno da je Milić “u poznao članove Kolegijuma sa dosad obavljenim razgovorima vezanim za obezbjeđivanje najboljeg dogovora partija srodnih programskih principa, optimalnog za neophodne i neminovne promjene nakon oktobra”.

“Data je puna podrška dosadašnjim aktivnostima, uz potrebu da se dijalog sa potencijalnim partnerima završi u najkraćem mogućem roku, i dobije jasan okvir i alate za smjenu odnarođene vlasti. Ovo su ključni momenti za nas, jer vjernom članstvu moramo obezbijediti ne samo nadu nego i rješenje za njihove probleme, a partnerima i takmacima u izbornoj trci pokazati snagu SNP-a,” saopšteno je nakon sastanka Milića sa najbližim saradnicima.

Najavljeno je da će u najskorije vrijeme biti zakazani Izvršni i Glavni odbor SNP-a, koji će se izjasniti o predlogu predsjednika partije. Ranije je objavljeno da će GO SNP-a najvjerovatnije biti 25.oktobra.

Izborne liste partije bi, po zakonu, trebalo da predaju do posljednje sedmice septembra, a izborna kampanja formalno počinje već od 1. septembra.

Za sada je izvjesno da će DF biti jedina koalicija na parlamentarnim izborima.

SDP ostaje u Vladi, podsjeća Lekića i Rakčevića zašto su ušli

Kao i Demos, SDP ostaje u Vladi izbornog povjerenja, a lider te partije Ranko Krivokapić je sa sjednice GO SDP-a uputio “savjet nestranačkim članovima Vlade da nastave da rade taj dobar posao, jer u suprotnom će otvoriti vrata onima koji to ne čine za državu i narod, već za izborne zloupotrebe”.

“GO SDP obavezuje svoje predstavnike da nastave rad u prelaznoj Vladi i svim kontrolnim pozicijama u državnoj i lokalnoj administraciji. Istovremeno pozivamo opozicione partnere, konstituente prelazne Vlade da uprkos svim opstrukcijama zajedno završimo započeti posao zbog kojeg smo ušli u Vladu”, stav je GO SDP.

Krivokapić je na pres konferenciji rekao da je “DPS na nezamisliv način krenuo u još jednu fazu pohare Crne Gore”

“Ali ostanak u Vladi će umanjiti te mogućnosti, smanjiti štetu za građane, uvesti više reda i zakonitosti i tako pomoći da imamo manje štete, manje zloupotreba”, prenio je na pres konferenciji.

GO SDP je ocijenio da su predstavnici opozicije u prelaznoj Vladi i državnoj i lokalnim administracijama, za veoma kratko vrijeme, ”otkrili niz neregularnosti i zloupotreba državnih resursa od strane predstavnika DPS-a i satelitskih partija”.

SDP tvrdi da su prepoznali nečasnu namjeru DPS-a da ovakvim sračunatim kršenjem Sporazuma postigne željeni cilj - da opozicija svojim izlaskom omogući DPS-u rušenje koncepta prelazne Vlade.

“SDP ne želi da nasjedne na nečasne namjere DPS-a i satelitskih partija, i time im olakša da devastiraju izborni proces, po modelu afere Snimak i dokazane kupovine ličnih karata - istaknute i u Izvještaju EK za 2015.”, stav je GO SDP.

URA je odlučila da se povuče iz Vlade, većina njenih kontrolora je podnijela ostavke na te pozicije, dok su nestranačkim ministrima prepustili da sami odluče. To su vicepremijer Miodrag Vujović, ministar rada i socijalnog staranja Boris Marić i ministar poljoprivrede Budimir Mugoša.