Zbog „Mirnog mora” nemaju mira ni sna

“Saobraćajne znakove niko ne poštuje, a gosti kafane često vozilima ulaze u naša dvorišta”, rekao je jedan od mještana

452 pregleda1 komentar(a)
Ulica kamelija Tivat, Foto: Siniša Luković
19.08.2016. 16:39h

Žitelji Ulice kamelija u centru Tivta saopštili su “Vijestima” da su svakodnevno izloženi teroru, zbog nepropisnog parkiranja, galame i često narušavanja javnog reda i mira od strane gostiju jednog od ugostiteljskih objekata u komšiluku.

Dio stanara 15-ak kuća u toj jednosmjernoj i uskoj ulici, kažu da se na znakove zabrane zaustavljanja i parkiranja vozila ne obaziru gosti zbog kafane „Mirno more“, koja posluje u prizemlju jedne od privatnih kuća u ulici.

Tvrde da zbog tog lokala već dugo nemaju mira, ni normalnih uslova za život.

Oni su „Vijestima“ pokazali više dopisa i apela sa potpisima 28 građana, kojima su se do sada tim povodom obraćali nadležnima u Opštini Tivat - Komunalnoj policiji i Upravi policije, a koji nisu adekvatno reagovali.

“I sami vidite kako je uska ova ulica - uprkos tome što postoje dva znaka zabrane parkiranja i zaustavljanja, gosti kafane 'Mirno more' stalno usred ulice ostavljaju parkirane automobile, zbog čega ne možemo prići našim kućama. Zbog ulice zakrčene nepravilno parkiranim vozilima, a među kojima su i vozila nekih policajaca i inspektora lokalne uprave, kamioni Komunalnog preduzeća ne mogu u nju ući da pokupe smeće, niti kućama nekolicine hroničnih i teških bolesnika koji ovdje žive, mogu prići kola Hitne pomoći koju oni zbog svog lošeg zdravstvenog stanja, često pozivaju. Ne daj Bože potrebe da intervenišu vatrogasci u našoj ulici”, kazao je jedan od mještana.

Ukazuju da u prizemlju privatne kuće u kojoj posluje kafana, postoji još šest drugih poslovnih prostora, a da gotovo nijedan nema adekvatan parking prostor.

“Kafana ga sigurno nema, jer vidite da se sa njene 'terase' bukvalno silazi na ulicu, pa nam nije jasno kako je taj objekat uopšte mogao dobiti dozvolu za rad. Ovdje se okupljaju nadničari i fizikalci, mahom strani državljani koji galame, nepristojno se ponašaju, puštaju glasnu muziku, nerijetko se i potuku i to niko ne sprječava. Često automobilima gosti kafene ulaze u naša dvorišta i tu ih ostavljaju satima”, rekao je jedan od nezadovoljnih Tivćana.

Kažu da se Komunala policija i pripadnici Uprave policije nisu potrudili da riješe problem.

“Komunalna policija ponekad dođe, upali rotaciona svjetla, pa se uzurpatori razbježe i posklanjaju automobile, ali čim Komunalna ode, oni se vrate i nastave po starom. Pauk ovdje još nije došao da podigne nijedno vozilo koje blokira saobraćaj u ulici i ulazi u naša dvorišta, kuće ili poslovne prostore. Gradonačelnica Snežana Matijević nas je primila i obećala da će javne službe revnosnije održavati komunalni red u našoj ulici, ali se to nažalost, nije desilo”.

Jedan od žitelja Ulice kamelija koji ima poslovne prostore, kaže da Opštini redovno plaća 120 eura naknade za pristup javnoj saobraćajnici, a isto toliko plaća i zakupac njegovog poslovnog prostora: “Ali se Opština uopšte ne trudi da nam obezbijedi upravo to što joj plaćamo - mogućnost da kolima priđemo sopstvenim objektima jer nam je ulica blokirana”, kazao je on.

Stojković: Krećemo u akciju

Novoimenovani načelnik Službe za inspekcijske poslove Opštine Tivat Jovica Stojković, kazao je „Vijestima“ da nije bio detaljno upoznat sa problemima žitelja Ulice kamelija, jer je tek nedavno preuzeo tu dužnost.

“U svakom slučaju, sa kolegama iz Komunalne policije preduzećemo sve mjere iz naše nadležnosti da se stanje odmah poboljša u granicama mogućeg. Komunalna policija je već dobila nalog da češće obilazi tu ulicu, a uveče će i komunalni inspektori provjeravati stanje javnog reda i mira i buke iz ugostiteljskih objekata u njoj”, istakao je Stojković.