Tek smo počeli - dobili smo dvije, imamo još 32

Željko Petrović je odmah na startu misije u Erediviziji najavio da će raditi dobar posao na stadionu „Kjosera”, a subotnja pobjeda Den Haga na gostovanju favorizovanom Viteseu (2:1) je odjeknula...

1 komentar(a)
Željko Petrović, Foto: Telegraaf.nl
15.08.2016. 13:21h

Den Hag je na vrhu holandskog prvenstva nakon dva kola, sa maksimalnim učinkom, zajedno sa PSV Ajndhovenon i Fejenordom.

Iako je prerano za ocjene i prognoze, lijepo je vidjeti crnogorskog trenera u društvu velikana holandskog fudbala.

Željko Petrović je odmah na startu misije u Erediviziji najavio da će raditi dobar posao na stadionu „Kjosera”, a subotnja pobjeda Den Haga na gostovanju favorizovanom Viteseu (2:1) je odjeknula...

"Primili smo gol u 20. minutu, izdržali početni pritisak domaćina, a kada smo izjednačili igrači su se opustili, pa je pogodak za preokret stigao nakon fenomenalne akcije. Bilo je teško na kraju, domaćin je napravio pritisak, ali smo izdržali. Lijepa pobjeda, Vitese je među pet najboljih timova u Holandiji" ističe Petrović, koji je svjestan da je ovo tek početak.

Velika pobjeda, ali mali korak...

"Den Hag je u društvu šest ili sedam ekipa koji su kandidati za donji dio tabele. U odnosu na prošlu sezonu otišlo je sedam igrača, budžet je manji za dva miliona eura, pa smo morali da se prilagođavamo. Uglavnom smo tražili fudbalere koji su slobodni na tržištu, potezali smo razne veze i prijateljstva da ih nađemo - dodaje Petrović.

Sudeći po dva uvodna kola, Den Hag ima respektabilan tim.

"Vjerujem da smo „pogodili” sa pojačanjima. Doveli smo igrača iz Duizgurga, iz Grojter Firta, golmana iz Sivaspora... Svi oni koštaju manje od onih što su otišli, ali to ne mora da znači ništa, svi su se dobro uklopili", ističe nekadašnji fudbaler Budućnosti, zagrebačkog Dinama, Sevilje, PSV-a...

Ciljevi tima sa sjevera Holandije i dalje su skormni.

"Odigrana su dva, ostala su još 32 kola, eto tako gledamo na stvari. Želimo što prije da osvojimo 35 bodova, koji su neka garancija da nećemo biti u donjem dijelu tabele. Što prije dođemo do te brojke, ekipa će dobiti dodatno samopouzdanje i onda je sve moguće".

Petrović je, naravno, svjestan da će biti i poraza...

"Biće ih više nego pobjeda, u klubovima kakav je Den Hag, u jakoj ligi, teško da može da bude drugačije, ali je ključna stvar da i nakon poraza ostanemo mirni, da izvlačimo samo pozitivne stvari i pluseve. U ovakvim klubovima najvažniji je ambijent i atmosfere, mislim da to imamo na startu. Još kada dođe pobjeda nad Viteseom u gostima, onda je to dodatni bonus".

Učio sam od velikih trenera, ali želim da budem svoj

Petrović se ovog ljeta vratio samostalnom trenerskom poslu, nakon što je bio pomoćnik Gusa Hidinka u Anžiju i Dika Advokata u Sanderlendu. Prethodno je asistirao Rudu Gulitu u Fejnordu, Martinu Jolu u Hamburgeru i Avramu Grantu u Vest Hemu, a samostalno je vodio Boavistu, RKC Valvijk i Uravu reds.

"Radio sam sa najvećima, sve samim trenerskim velikanima, od svakog pokupio ponešto. Sada sam ponovo sam, a kada ste sami najvažije je da budete - svoji. Ne mogu da kopiram Hidinka ili Van Gala, jer je to nemoguće. Zato želim da budem ono što jesam, Željko Petrović", ističe 50-godišnji trener.