Građani godinama ne podižu lične karte i pasoše

„Od tada do danas MUP-u se obratilo 18 lica radi preuzimanja ličnih karata i 16 lica radi preuzimanja pasoša, dok se za preostala dokumenta građani još uvijek nisu obraćali Ministarstvu“, saopšteno je „Vijestima“ iz MUP-a.

260 pregleda13 komentar(a)
13.08.2016. 15:27h

Više od 1.460 ličnih karata i pasoša, od kojih su pojedina stara i osam godina, još nije podignutno, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

Ministar Goran Danilović kazao je 24. juna da su 1.502 dokumenta - 543 lične karte i 950 pasoša - izrađena, ali nisu preuzeta iz jedinica MUP-a širom Crne Gore. Danilović je sa konferencije poručio da smatra „nedopustivim ovakvo stanje”.

„Od tada do danas MUP-u se obratilo 18 lica radi preuzimanja ličnih karata i 16 lica radi preuzimanja pasoša, dok se za preostala dokumenta građani još uvijek nisu obraćali Ministarstvu“, saopšteno je „Vijestima“ iz MUP-a.

Ministar je na konferenciji kazao i da postoje dva slučaja u jedinici MUP-a u Budvi da dvije osobe imaju po dva izrađena, a nepreuzeta lična dokumenta.

U prvom slučaju lice, M. M., sredinom 2009. je podnijelo zahtjeve za izdavanje pasoša, odjavljivanje nevažeće stare lične karte i izdavanje nove, biometrijske lične karte. „Navedeno lice nije preuzelo odobrenu ličnu kartu i kroz sistem uručenu ličnu kartu, već je preuzelo samo pasoš, zbog čega je ova lična karta ostala u filijali,“ saopšteno je iz MUP-a.

Međutim, M. M. je u avgustu 2014. podnio zahtjev za oglašavanje nevažećom lične karte koja je izdata 2009. i zahtjev za izdavanje nove lične karte - ali je ponovo nije preuzeo. “Iz navedenih razloga u Filijali Budva za ovo lice su postojale dvije lične karte, od kojih je jedna oglašena nevažećom, dok je druga važeća“, saopšteno je „Vijestima“ iz MUP-a.

U drugom spornom slučaju J. J. je u maju 2009. podnijela zahtjev za prijavu prebivališta i izdavanje lične karte. Kao mjesto rođenja upisana je država Njemačka - grad Reutlihgen. Međutim, 2014. je podnijela zahtjev za izdavanje vozačke dozvole - zamjena inostrane vozačke dozvole, u kojoj je kao mjesto rođenja upisano Berane.

Poslije upućivanja zahtjeva za zamjenu oštećene lične karte i vozačke dozvole, ona nije preuzela izrađenu ličnu kartu koja je dostavljena Filijali jer je sadržala grešku u mjestu rođenja - upisan je Reutlihgen.

„Novi zahtjevi su odobreni 06. 05. 2014. i to nakon što je za navedeno lice izvršena ispravka podatka za mjesto rođenja i to preko PJ Berane i Sektora za informacione tehnologije (SIT) MUP-a Crne Gore. J. J. nije preuzela ispravljena lična dokumenta. Iz navedenih razloga u Filijali Budva za ovo lice su postojale dvije lične karte“, pojasnili su iz Ministarstva.

Danilović je na junskoj konferenciji poručio da neće prezati od iniciranja utvrđivanja odgovornosti načelnika budvanske filijale ako se ispostavi da snosi dio odgovornosti za dupla identifikaciona dokumenta.

„Nakon izvršenih službenih radnji i provjera, ukoliko se utvrdi postojanje odgovornosti šefa Filijale Budva, isto lice će biti procesuirano u skladu sa pozitivno-pravnim propisima Crne Gore“, poručili su iz MUP-a.