Atlas ne priznaje raskid ugovora za bolnicu Meljine

Za kašnjenje investicija u bolnički kompleks optužili opštinu i državne organe zbog dugih pregovora o planskoj dokumentaciji

131 pregleda9 komentar(a)
Bolnica Meljine, Foto: Slavica Kosić
05.08.2016. 06:15h

Iz Atlas grupe juče su "Vijestima" saopštili da oni ne priznaju da je raskinut ugovor o privatizaciji Bolnice Meljine, kao i da će ukoliko Vlada na tome bude insistirala podnijeti tužbu.

Iz Vlade je preksinoć saopšteno da su 29. jula ove godine konzorcijumu Atlas grupe, koji je 2008. kupio bivšu vojnu bolnicu Meljine, dostavili obavještenje o raskidu ugovora. Vlada je takođe usvojila zaključak kojim ovu bolnicu uključuje u javni zdravstveni sistem kako bi bilo omogućeno liječenje građanima Herceg Novog.

“Vlada je poslala konzorcijumu vlasnika Bolnice Meljine obavještenje o raskidu privatizacionog ugovora. Međutim, slanje obavještenja ne znači da je ugovor po automatizmu raskinut, kao i da nastupaju pravne posljedice raskida. Ukoliko prodavac, odnosno, Vlada, bude insistirala na raskidu ugovora, postoje dvije mogućnosti. Prva je sporazumno rješavanje svih vrlo složenih pitanja - pravnih, ekonomskih, socijalnih i drugih koja su posljedica raskida ugovora, a druga sudsko utvrđivanje raskida ugovora i pravnih posljedica raskida”, navedeno je iz Atlas grupe biznismena Duška Kneževića.

Vladi je razlog za raskid bio to što je Atlas grupa od predviđenih 119 miliona u kompleks bolnice investirala samo tri miliona.

Na pitanje da li će tužiti Vladu zbog raskida, iz Atlas grupe je odgovoreno da će, ukoliko se ne postigne sporazum sa Vladom, zaštitu svojih prava i interesa tražiti preko suda.

“Veliku odgovornost što se toliko kasnilo sa realizacijom investicionog ciklusa snose i drugi subjekti koji su posredno ili neposredno učestvovali u čitavom postupku. Prije svega mislim na naše partnere koji su izašli iz projekta odmah po preuzimanju imovine, lokalnu upravu i državne organe koji su nakon pet godina pregovaranja oko izmjene planske dokumentacije i anexa ugovora poslali obavještenje o raskidu”, saopšteno je iz Atlas grupe.

Oni navode da su tokom cijelog tog perioda obezbjeđivali plate i ostala davanja predviđena Socijalnim programom.

“Zbog toga smo morali da se kreditno zadužujemo i zalažemo imovinu jer prihodi po osnovu važećeg ugovora sa Fondom zdravstva nisu pokrivali ni 50% rashoda”, naveli su iz Atlas grupe.

Saopštili su da je Bolnica i prije posjete Vladine delegacije pokrenula inicijativu kod Fonda zdravstva za proširenje usluga, odnosno uključenje u sistem javnog zdravstva. Oni se nadaju da će ovo proširenje zdravstvenih usluga biti sprovedeno kako bi Bolnica mogla normalno funkcionisati.

Ministar zdravlja i bivši direktor Bolnice Meljine u periodu kada Atlasa grupa nije ispunila investicione obaveze, Budimir Šegrt kazao je da je ugovor raskinut još u februaru i da je pravno-ekonomska procedura u toku. Iz Ministarstva juče nijesu odgovorili da li uključenje Bolnice u državni zdravstveni sistem kao pravnog lica znači i preuzimanje njenih dugova.

Atlas grupa: Bolnica ostaje naša do odluke suda ili dogovora

Iz Atlasa su naveli da do konačne odluke suda ili sporazumnog rješavanja svih pitanja Bolnica ostaje u vlasništvu njihove firme Meljine kompleksa.

“Uključivanje bolnice u javni zdravstveni sistem je do tada moguće isključivo kroz proširenje medicinskih usluga, koje bolnica, kao privatna zdravstvena ustanova, može da pruža građanima, a ne kroz preuzimanje bolnice u vlasništvo, kako se spekuliše i želi pogrešno prikazati. To bi bilo pravno nemoguće izvršiti i to se do sada nije desilo u pravnoj praksi”, saopšteno je iz Atlas grupe.

Bolnica je pravno lice koje je osnovala kompanija Meljine kompleks od dijela imovine koju je kupila od Vlade.

“U pravnom prometu sa trećim licima nastupa samostalno i nosilac je svih prava i obaveza. Bolnica raspolaže sa veoma vrijednom imovinom koja višestruko premašuje visinu obaveza (preko 20 miliona eura). Prema tome, ne postoje ni zakonske ni bilo kakve druge pretpostavke da bude u opasnosti od prestanka rada”, navedeno je iz grupe Duška Kneževića.