Svečanom sjednicom obilježen dan Opštine Plužine

U kulturno umjetničkom programu učestvovali su “Džet set” iz Podgorice i KUD “Foča” iz toga grada, a pročitani su telegram čestitke koje su poslali predsjednici države, Skupštine i Vlade, Filip Vujanović, Darko Pajović i Milo Đukanović

236 pregleda0 komentar(a)
Mijuško Bajagić, Foto: Svetlana Mandić
04.08.2016. 13:54h

Uz brojne goste iz društveno–političkog, privrednog i kulturnog života opštine, države, ali i regiona, uz prisustvo čelnih ljudi Socijalističke narodne partije, tradicionalno bez intoniranja državne himne svečanom sjednicom obilježen je dan Opštine Plužine.

Predsjednik Opštine Mijuško Bajagić kazao je da je opšta ekonomska kriza značajno usporila razvoj kako u državi, tako i na lokalnom nivou, a da su neuspjele privatizacije dovele uglavnom do stečaja preduzeća, velike nezaposlenosti i migracija. Takva sudbina nije mimoišla ni Plužine i toj opštini od značajnih preduzeća jedino radi Hidroelektrana “Piva”.

Bajagić je podsjetio da je Fabrika elektroda otišla pod stečaj, da radnici nijesu tretirani kao ostali u metalskoj struci, da je zatvorena i Pilana u Breznima, a da “sa teritorije opštine koncesionari izvoze oblovinu i teškim kamionima uništavaju lokalne puteve, za čiju opravku opština stalno izdvaja značajna sredstva”.

“Hotel ‘Piva’, jedini hotel u Opštini je nakon stečaja i kupovine od strane Budvanske rivijere, zatvoren već duži period. Opština je vršila stalni pritisak da hotel počne sa radom”, istakao je Bajagić.

Prema njegovim riječima Opština je u granicama svoje nadležnosti pokušavala da obezbijedi povoljnosti za ulaganja, ali podsticajne mjere koje opštine mogu da daju nijesu dovoljne da bi se privukli investitori, zato je potrebna pomoć države.

Prošle godine formiran je prvi regionalni park prirode u Crnoj Gori, "Piva", izvršena je djelimična rekonstrukcija makadamskog dijela puta na relaciji Borikovača - Brštanovica i izabran izvođač za asfaltiranje puta u dužini od dva kilometra, a lokalna uprava, kako je kazao Bajagić, radi sve kako bi poboljšala uslove života stanovništva na seoskom području. To se prije svega odnosi na putnu infrastrukturu i poboljšanje vodosnabdijevanja.

Prema Bajagićevim riječima potrebna je pomoć države i sredstva iz fondova EU kako bi se modernizovao regionalni put Plužine-Trsa -Žabljak, kao i put Bezuje–Dubrovsko, a u nadležnosti države je i izgradnja regionalnog puta Plužine-Gacko.

“Moram istaći da Elektroprivreda Crne Gore, poslije više decenija odlaže i ne izvršava ugovorom definisane obaveze koje se odnose na uređenje gradskog područja u premještenom opštinskom centru i na taj način usporavaju ukupni razvoj”, kazao je Bajagić.

U Plužinama je nedavno završena zgrada Fonda za solidarnu stambenu izgradnju od 58 stanova, a 11 je namijenjeno socijalno ugroženim porodicama.

“Kao i svih prethodnih godina, naši planovi bili su realni i usklađeni sa mogućnostima, sa opredjeljenjem postepenog, planskog i sigurnog stvaranja uslova za razvoj Opštine. Uvjeren sam da Opština Plužine ima uslove za razvoj i da će u narednom periodu koristeći dobar geostrateški položaj, hidropotencijal, šumsko bogatstvo i prirodne ljepote postati mjesto boljeg i kvalitetnijeg života građana”, zaključio je Bajagić.

Predsjednik SO Plužine Milutin Cicmil podsjetio je na bitne istorijske događaje vezane za Drugi svjetski rat sa posebnim osvrtom na Dola, gdje je za jedan dan ubijeno 522 Pivljana, među kojima je bilo 107 djece.

“Bilo bi opasno da se taj zločin zaboravi, iako ga nema u istorijskim udžbenicima. Naša je obaveza da se i bez jubileja i svečanosti podsjećamo onih koji su stvarali istoriju i dali živote za slobodu”, kazao je Cicmil.

U kulturno umjetničkom programu učestvovali su “Džet set” iz Podgorice i KUD “Foča” iz toga grada, a pročitani su telegram čestitke koje su poslali predsjednici države, Skupštine i Vlade, Filip Vujanović, Darko Pajović i Milo Đukanović.