Abazović: DPS ne može pobijediti na izborima bez zloupotreba

Kako je kazao, URA neće dozvoliti ni DPS-u, niti bilo kome drugom da se igra sa građanima Crne Gore i da, dodao je Abazović, koruptivnom većinom pljačkaju državu "u ponoćnim seansama parlamenta"

17 komentar(a)
Dritan Abazović, Foto: Luka Zeković
31.07.2016. 14:28h

Demokratska partija socijalista (DPS) ne može pobijediti na izborima bez zloupotreba i prevara i zbog toga su požurili da pregaze Sporazum o slobodnim i fer izborima, smatraju u Građanskom pokretu URA.

U reagovanju na izjavu potpredsjednika Vlade, Duška Markovića, koji je kazao da odluka opozicione trojke da napusti Vladu otvara pitanja o mogućim posljedicama, ali da ne želi da vjeruje da će opozicione partije bojkotovati oktobarske izbore, potpredsjednik URE, Dritan Abazović naveo je da je lako zaključiti da su DPS i Marković frustrirani.

Kako je kazao Abazović, Marković, koji je dosta uložio u Sporazum, je na kraju shvatio “ono što je njegov šef znao na početku”.

“To je da DPS ne može ostvariti pobjedu bez zloupotreba i izbornih prevara. Zato su brže bolje potrčali da pregaze ono što su sami potpisali, ne mareći za dogovor, Ustav, građane i međunarodnu zajednicu”, naveo je Abazović u reagovanju dostavljenom agenciji MINA.

Stoga, kako je rekao Abazović, razumije nervozu Markovića, naročito ako se ima u vidu činjenica da je njegov šef, Milo Đukanović srozao njegov autoritet tako što je, dodao je, ignorisao ono što je on dugo i iscrpno dogovarao sa opozicijom.

Prema riječi Abazovića, Marković, kao neko ko je bio duboko uključen u Sporazum, zna koliko su vremena potrošili na odredbu o konsenzusu.

“Ali je sada jasno da se Marković džaba predstavljao kao neko ko se pita u DPS-u. Ipak, nadam se da to neće eskalirati i prerasti u fizički obračun, kao u slučaju njihovih ministara”, dodao je Abazović.

On je poručio Markoviću da je prirodno i ljudski da opozicija bude frustrirana kada gleda kako “DPS sa satelitima rasprodaje i krči državna bogatstva, pljačka državu i ostavlja pustoš za buduće generacije”.

“Takođe, potpuno je prirodno i logično da u stranci, čiji je donedavni potpredsjednik, glavni ideolog i politički savjetnik vođa organizovane kriminalne grupe, imaju drugačije emocije prema ovakvim fenomenima”, saopštio je Abazović.

Kako je kazao, URA neće dozvoliti ni DPS-u, niti bilo kome drugom da se igra sa građanima Crne Gore i da, dodao je Abazović, koruptivnom većinom pljačkaju državu "u ponoćnim seansama parlamenta".

“I na kraju, poručujem Markoviću da ne brine za opoziciju, jer ionako ima dosta problema sa Specijalnim tužilastvom. Priznajem, sporazumi o priznanju krivice im idu mnogo bolje nego ovi politički. Pa nek se njih i drže”, zaključio je Abazović.

Marković: Odluka opozicione trojke da napusti Vladu otvara pitanja o mogućim posljedicama

Potpredsjednik Vlade Duško Marković kazao je da odluka opozicione trojke da napusti Vladu otvara pitanja o mogućim posljedicama, ali da ne želi da vjeruje da će opozicione partije bojkotovati oktobarske izbore.

"Da li će se opozicione stranke odlučiti na neku vrstu institucionalnog bojkota, da li će organizovati proteste, da li će pozvati da im se pridruže Demokratskom frontu i druge opozicione partije. To ostavlja dosta pitanja, ali će Vlada nastaviti da funkcioniše, i kao i sve druge institucije stvarati uslove za izbore", rekao je Marković.

Potpredsjednik Vlade se, u TV emisiji Živa istina, osvrnuo i na eventualno ujedinjenje opozicije, navodeći da oni nijesu u stanju već više od 20 godina da pobijede Demokratsku partiju socijalista (DPS) na izborima i zato vuku nevjerovatnu političku frustraciju.

"Vjerujem da bi ih ideja da zajedništvom mogu poslati DPS u političku prošlost, brzo okupila bez obzira na sadašnje razlike, neprincipijelnosti, optužbe, napadanja", ocijenio je Marković.

On je kazao da će Crna Gora postati članica NATO-a na proljeće naredne godine, ocjenjujući da su najave o završenoj ratifikaciji do kraja ove godine suviše optimistične.

Marković je govorio i o rastućoj globalnoj prijetnji – terorizamu radikalnih islamista, koji je, kako kaže, bojazan i za Crnu Goru.

"Međunarodni terorizam više ne pogađa samo države koje propagiraju drugačije vrijednosti, nego pojedinca, građanina i njegov svakodnevni život. Vidimo što proživljava Evropa, tako da je opasnost potpuno realna", kazao je on.

Prema njegovim riječima, svi za koje sumnjamo su pred nadzorom i to je dovelo da spriječimo put nekoliko mladih ljudi ka Siriji. "Na sirijsko ratište pošlo je 23 crnogorskih državljana", naveo je Marković.