Patriote plaćaju porez, a ne mašu samo zastavama

“'Lijepu našu' napravio sam kao odgovor, da pokažem da nisu uspjeli da me ugase već naprotiv, dali su mi motiva za još”

100 pregleda7 komentar(a)
Rene Bitorajac, Foto: Www.nacional.hr
24.07.2016. 19:05h

Poznati hrvatski glumac Rene Bitorajac nedavno se našao u centru pažnje medija iz razloga nevezanih za njegovu glumačku karijeru. On je razbijesnio desničare u svojoj domovini nakon što je objavio satirične pjesme “Mi Hrvati” i “Lijepa naša visoka” u kojima je kritikovao društvo koje ga okružuje. Uslijedile su burne reakcije dijela medija, a njegovoj porodici su čak stizale i prijetnje nacionalista. Tim povodom glumac kojeg dobro znamo iz serija “Naša mala klinika” i “Bitange i princeze” je pričao za “Vijesti”, ali se našlo mjesta i za priču o njegovoj karijeri, privatnom pozorištu, radu u inostranstvu, ljubavi prema motorciklima...

Nedavno ste se našli u centru pažnje zbog pjesama “Mi Hrvati” i “Lijepa naša visoka”. Što vas je navelo da snimite te pjesme i da li ste očekivali ovakve reakcije?

Prvu pjesmu „Mi Hrvati“ napravio sam za potrebe svoje radijske emisije „Čuka vremena“ na Gold FM-u. Prije toga napravio sam desetak satiričnih pjesmica, ali za ovu sam napravio amaterski spotić i postavio je na Jutjub. Ostalo je istorija. „Lijepu našu“ napravio sam kao odgovor na silne reakcije koje su uslijedile da pokažem da nisu uspjeli da me ugase već naprotiv, dali su mi motiva za još. „Oni“ su naime ekstremna desna struja koja se baš u to vrijeme razmahala u svim segmentima društva, pa čak i u kulturi. Nisam očekivao takve reakcije, ali one su iako glasnije bile u debeloj manjini.

Plašite li se da nacionalizam u Hrvatskoj jača ili možda nikad nije ni slabio?

Ne bojim se. Jednostavno im je vladajuća struktura, koja se evo u međuvremenu i raspala, dala zeleno svjetlo i skupljala poene plašenjem ljudi nekakvim jugokomunistima, eto i 20 godina nakon rata. To se sve naglo stišalo, pa eto na tri utakmice Evropskog prvenstva u fudbalu nije se uzvikivalo ono što se ne smije. Ogroman napredak.

Što je za vas patriotizam?

Ja u svojoj državi živim od rođenja, u njoj sam osnovao porodicu, u njoj stvaram i radim, te plaćam porez i prirez. Već po tome sam dovoljno patriota. Međutim ova raspadnuta vladajuća garnitura nazvala se „Domoljubnom koalicijom“ čije domoljublje ste mogli prepoznati samo po mahanju zastavama.

Na čemu inače radite ovih dana, kad je vaša karijera u pitanju?

Počeli su radovi na prvom hrvatskom privatnom pozištu sa vlastitom scenom. Naime, Branko Đurić i ja u partnerskom smo odnosu kao vlasnici bivšeg kina “Mosor” u centru Zagreba, a od nove godine pod nazivom “Luda kuća” počinje ostvarenje mog sna koji će zaživjeti kroz taj miltifunkcionalan prostor. Najviše sam u tome iako će mi uskoro i premijera filma “ZG 80” u kojem imam jednu od glavnih uloga, a na televiziji sam u voditeljskom ljetnjem angažmanu na Nova TV.

Kako je došlo do pokretanja privatnog pozorišta sa Brankom Đurićem?

Ukazala nam se prilika da uđemo u prostor kakav se više neće nuditi i na mjestu na kakvom se više neće nuditi. Uz dobar način plaćanja nismo puno razmišljali. Sada je na nama da dobrim programom kao komercijalno pozorište opravdamo dizanje kredita.

Koja uloga vam je do sada najbolje pala, sa kojom ste se najviše identifikovali?

Na filmu sam najzadovoljniji ulogom iz "Ljudoždera vegetarijanca“, iako me svi pamte kao Krpu iz "Metastaza“. A u seriji sam najviše kliknuo sa Kumerleom iz "Bitangi i princeza".

Publika u Crnoj Gori najviše vas zna iz serija "Bitange i princeze" i "Naša mala klinika", koliko volite da igrate u serijama, s obzirom da traže više vremena i rada od filmova?

To su jedine dvije u kojima sam igrao. I jedna i druga trajale su 5 sezona i ostavile upečatljiv trag u mom životu i karijeri. Od tada nisam imao ponude koje bi me zadovoljile, a ja ionako volim da se selim sa filma na TV, iz pozorišta u voditeljske vode, a evo u posljednje vrijeme i režiram i pišem.

Čini se da vam komične uloge posebno leže?

S ozbiljnim likovima napravio sam puno veće stvari što se nagrada tiče. Ipak u komičnim sam ulogama u potpunosti svoj.

Da li ste ikada pomišljali na karijeru u inostranstvu, je li bilo prilika?

Nisam pomišljao. Bilo je prilika nakon Oskara za “Ničiju zemlju”, ali tada sam već bio situiran i nije mi padalo na pamet da negdje drugdje kreće iz početka.

Reditelj serije i u svom pozorištu, pisac, ljubitelj motora...

Oprobali ste se i kao reditelj u seriji "5žena.com", planirate li u budućnosti više da se bavite režijom?

Apsolutno. Moramo šparati na rediteljima u našem novom pozorištu (smijeh)

Kazali ste da vam je pisanje hobi, da li se uskoro može očekivati da objavite neku knjigu?

Uskoro ne, ali u budućnosti da.

Poznato je da gaijte strast prema motorima i da ste osnovali moto klub, odakle potiče ta strast?

Iz potrebe za motorom u autima i ljudima krcatom gradu kao što je Zagreb. Malo smo društvo, tačnije motorističko umjetničko društvo "The Actors" sa nekoliko TV faca u klubu. Svi krcati obvezama, ipak nađemo vremena za par grupnih vožnji godišnje u kojima svi jednako uživamo.