Šahmanović ide na Berlinale Talents

Crnogorski reditelj učestvovaće na programu za mlade filmske stvaraoce u okviru Berlinskog filmskog festivala

367 pregleda0 komentar(a)
Senad Šahmanović, Foto: Ivan Čojbašić

Crnogorski reditelj Senad Šahmanović učestvovaće u ovogodišnjem izdanju programa "Berlinale Talents", jednoj od najprestižnijih platformi za profesionalni razvoj i umrežavanje mladih filmskih stvaralaca, a u okviru Berlinskog filmskog festivala 2019. godine, saopšteno je iz Filmskog centra Crne Gore.

on je istakao da će mu učešće na "Berlinale Talents" programu posebno značiti zbog prilike da radi i uči od velikih evropskih stvaralaca u svijetu kinematografije te da će predstaviti i prvi dugometražni igrani film na kojem radi, “Sirin”, za koji je dobio podršku od FCCG.

Šahmanović je selektovan od 3.400 prijavljenih aplikanata iz 130 zemalja svijeta. Na Berlinale Talents programu, učesnici imaju priliku da prođu radionice sa najznačajnijim savremenim filmskim stručnjacima i na taj način nadgrade svoja znanja i vještine u ovoj oblasti, te dobiju sugestije za pravilno usmjeravanje svojih novih projekata.

Šahmanović je istakao da je ovo posebno bitan segment u razvoju mladih stvaralaca, ali i Filmskog centra Crne Gore, jer se na ovaj način priznaju, pa i nagrade i usavrše, trud, rad, talenat koji crnogorsku kinematografiju vode ka međunarodnoj sceni.

Senad Šahmanović je završio Filmsku i TV režiju na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju. Autor je nekoliko kratkih igranih i dokumentarnih filmova, koji su prikazivani u zemlji i inostranstvu, a najveći uspjeh do sada je postigao sa filmom “Umir krvi”.

Berlinski filmski festival biće održan od 7. do 17. februara 2019. godine, a “Berlinale Talents” organizuje se u periodu od 9. do 14. februara.