"Raičević radi protiv Plantaža"

Zanimljivo je i za stvarno čuđenje, da sjedite u odboru direktora neke kompanije i da radite protiv interesa te kompanije, jer kako drugačije objasniti ovakav pokušaj nanošenja javne štete iznošenjem sumnji uslovljenim nerazumijevanjima, a sa druge strane postoji apsolutna spremnost da se tim nejasnoćama pruži edukacija i razluče sve nejasnoće?

175 pregleda12 komentar(a)
Verica Maraš, Tina Raičević, Foto: Luka Zeković
20.07.2016. 18:32h

Povodom teksta “Kancelariji Ane Đukanović mjesečno 2.000 eura” koji je objavljen u “Vijestima” 16. jula i navoda člana odbora direktora po Sporazumu o fer izborima Tine Raičević reagovala je kompanija Plantaže:

“Povodom javnog nastupa pridruženog člana upravnog odbora Plantaža priređenog posredstvom medija, a kao predstavnika političke strukture, u ime koje ovaj član odbora i nastupa u javnom, prvenstveno političkom, pa i ekonomskom interesu, obavještavamo javnost da tom članu stavljamo, u skladu sa pravilima, na raspolaganje sve podatke potrebne da, koliko je ona uopšte u toj mogućnosti, sagleda poslovanje i donosi sudove o njemu.

Na žalost doživljavamo konstantnu zloupotrebu ovih podataka, u smislu da se oni testiraju pred javnošću na jedan veoma nekorektan i primitivan način, pa moramo revidirati politiku transparentnosti u smislu sprečavanja ovakve zloupotrebe poslovnih podataka na način što u buduće svaki podatak mora pratiti objašnjenje, jer očito ne postoji znanje da se oni realno i svrsishodno sagledavaju. Naime, svi članovi odbora direktora imaju mogućnost da u komunikaciji sa menadžmentom dobiju sva objašnjenja, za sve što ih interesuje o poslovanju najvećeg i najuspješnijeg crnogorskog brenda, pa nas čudi zašto ovaj član ima potrebu da nas pita posredstvom medija iskazujući nekakva čuđenja, a ne želi da dobije jednostavna pojašnjenja. Da nam je postavila pitanje dobila bi odgovor, jednako kao što je dobila i podatke kojima maše kao da su nekakva tajna. A odgovor je da su ugovori sa advokatskim kancelarijama potpisivani u periodu kada Plantaže nisu bile obveznik Zakona o javnim nabavkama, a birane su u skladu sa svojim kvalitetima i potrebama kompanije. Nadamo se da je sada jasno, da je naš izbor advokatskih kancelarija nesporan, posebno kada se ima u vidu da su neke od njih, posebno ona koja ovu političku strukturu naročito žulja, nosilac najvećih međunarodnih priznanja u toj branši u regionu.

Takođe povezivanje imena uglednih članova našeg nekadašnjeg, penzionisanog rukovodstva, insinuirajući da su poslovi dobijeni protekcionizmom, je u najmanju ruku neumjesno, jer se ne može očekivati od uspješne kompanije da prekine poslovanje sa uspješnim ljudima samo zbog toga što su u porodičnim vezama sa nekadašnjim uglednicima koji su sebe ugradili u uspjeh Plantaža. Mi smo ponosni i na te ljude i na današnju saradnju sa njihovim potomcima.

Zanimljivo je i za stvarno čuđenje, da sjedite u odboru direktora neke kompanije i da radite protiv interesa te kompanije, jer kako drugačije objasniti ovakav pokušaj nanošenja javne štete iznošenjem sumnji uslovljenim nerazumijevanjima, a sa druge strane postoji apsolutna spremnost da se tim nejasnoćama pruži edukacija i razluče sve nejasnoće?

Prosto je nužno da ovakve nastupe ocijenimo nedobronamjernim i u funkciji interesa koji nisu ni društveno utemeljeni, a ni u interesu Plantaža.

S obzirom na to da ovaj pridruženi član odbora direktora insistira na javnoj, ne poslovnoj, komunikaciji, moramo joj na ovaj način poručiti da saradnju sa nama može ostvariti samo kroz institute sistema i u skladu sa ovlašćenjima, te da interese kompanije moramo zaštititi od ovakvih nasrtaja i neprirodnih umišljaja postavljenih van zakonskih ovlašćenja.

Samo u cilju interesa javnosti, ponavljamo da u poslovnoj politici Plantaža nema zaštićenih ni poslova ni pojedinaca i svi odgovaramo za rezultate svog poslovanja. Jako je nepristojno i neodgovorno uvoditi javnost u zabrinutost zbog nerazumijevanja poslovnih procedura i postupaka kompanije, a prethodno ne tražiti odgovore u samoj kompaniji”.