Raičević: Prekršen je leks specijalis

Raičevićeva kaže da nije dobila poziv za konstitutivnu sjednicu borda i da će o ovom postupku obavijestiti opozicione ministre u Vladi

64 pregleda16 komentar(a)
Tina Raičević, Foto: Luka Zeković
19.07.2016. 05:47h

U kompaniji Plantaže juče je održana konstitutivna sjednica novog borda direktora, ali bez prisustva novog člana po leks specijalisu Tine Raičević koja kaže da nije bila pozvana.

"Za sjednicu borda saznala sam preko osoba koje rade u kompaniji i nakon toga sam od menadžmenta tražila objašnjenje. Sekretar borda Vesna Dajković mi je kratko porukom odgovorila da je u pitanju konstitutivna sjednica. Želim da konstatujem da je na taj način prekršen leks specijalis prema kojem sam ja punopravan član borda direktora Plantaža, te shodno tome prisustvujem svakoj sjednici borda", rekla je "Vijestima" Raičevićeva.

Simptomatično je, kako dodaje, i to što se ova sjednica, „sa namjerom i bez njenog prisustva”, održava samo dan nakon tekstova u „Vijestima“ u kojima je javnosti, kako je istakla, „na bazi činjenica predstavila dio poslovanje Plantaža.

"Ovaj postupak mogu da protumačim samo kao namjernu opstrukciju i očiglednu potrebu da obesmisle kontrolni proces koji je usvojila Skupština na osnovu Sprazuma o fer i slobodnim izborima. O ovom postupku biće obaviješteni opozicioni ministri u Vladi izbornog povjerenja, koji će ostalim ministrima i predsjedniku Vlade ukazati na evidentno kršenje leks specijalisa, kao polazne osnove za kreiranje ambijenta u kojem će se održati fer i slobodni izbori", poručila je Raičevićeva.

Ovakvi propusti se, kako je dodala, ubuduće „ne smiju dešavati, ukoliko postoji iskrena volja da se Sporazum održi i funkcioniše kako je dogovoreno“.

"Ukoliko ne, onda za kršenje Sporazuma neko mora snositi odgovornost", zaključila je Raičević.

Na konstitutivnoj sjednici za predsjednika borda je ponovo izabran Veselin Vukotić, a za njegovog zamjenika Dušan Perović član borda i direktor Fonda PIO.

Sjednici su prisustvovali ostali članovi borda Zarija Franović, Blagota Radulović, Vukica Jelić, Radule Raonić i Anica Hajduković, koji su izabrani na nedavnoj skupštini akcionara.

Uprava Plantaža: Pridruženi član ne utiče na ishod sjednice

Iz Plantaža su “Vijestima” kazali da prisustvo pridruženog člana odbora, određenog po leks specijalisu, nije predviđeno jer taj član nije biran na skupštini akcionara i njegovo prisustvo ne utiče na ishod konstitutivne sjednice. “Dakle, leks specijalis ni na koji način nije ugrožen niti prekršen u ovom postupku“, rekli su iz Plantaža.

Prema Sporazumu o fer izborima, prisustvo po jednog predstavnika opozicije u bordu preduzeća u većinskom vlasništvu države predviđeno je “radi punog uvida u sve odluke koje bi se mogle odnositi na moguće zloupotrebe državnih resursa u izbornom procesu”. Predstavnik opozicije imao pravo sazivanja vanrednih sjednica borda i dobijanja izvještaja od uprave u vezi sa svim takvim potencijalnim odlukama, posebno onima koje se tiču finansijskog poslovanja i radno-pravnih odnosa.