Stric napadača iz Nice: Dvije nedjelje prije napada indoktrinirao ga je Alžirac

Bulelova brza radikalizacija zbunjuje istražne organe, pošto su njegovi prijatelji i porodica rekli da on prije napada nije bio posebno religiozan

55 pregleda0 komentar(a)
Nica, Foto: Reuters
18.07.2016. 17:02h

Stric napadača koji je na Dan pada Bastilje na šetalištu u Nici kamionom pokosio i ubio 84 osobe je izjavio da je njegovog bratanca samo dvije nedjelje ranije u Nici indoktrinirao jedan Alžirac, pripadnik samozvane Islamske države.

Islamska država je prošle nedjelje preuzela odgovornost za taj napad, ali je francuski ministar unutrašnjih poslova Bernar Kaznev danas rekao da inspektori još nisu našli nikakav pokazatelj da je Mohamed Lahuaiej Bulel bio povezan sa bilo kojom džihadističkom mrežom, prenijela je agencija AP.

Bulelov stric Sadok Bulel je toj agenciji rekao da je, s obzirom na porodične probleme njegovog bratanca, koji je živio odvojeno od supruge i njihovo troje djece, on za alžirskog ekstremistu bio "laka meta za regrutovanje".

Francuski zvaničnici nisu danas mogli da potvrde da je Bulela regrutovao alžirski ekstremista, već su naveli da je istraga i dalje u toku.

Bulelova brza radikalizacija zbunjuje istražne organe, pošto su njegovi prijatelji i porodica rekli da on prije napada nije bio posebno religiozan.

"Mohamed se nije molio, nije išao u džamiju i jeo je svinjetinu", rekao je 69-godišnji Bulelov stric, inače penzionisani učitelj, koji živi u rodnom mjestu napadača u Tunisu.

Stric je za radikalizaciju Bulela čuo od članova njihove porodice koji žive u Nici.

Psihijatar i profesor londonskog Grešam koledža, dr. Radž Persod je izjavio da je proces radikalizacije napadača možda trajao duže nego što su mogli da primijete ljudi koji ga okružuju.

"Radi se o osobi koja je već bila veoma poremećena i već je bila na putu radikalizacije, na čijem je kraju okolina tek tada primijetila da se nešto dešava, pa im se čini da je proces radikalizacije bio brz", rekao je Persod.

Tužilaštvo: Napadač iz Nice podržavao Islamsku državu

Istraga francuskih vlasti pokazala je da je Bulel prije napada otvoreno izrazio podršku samozvanoj Islamskoj državi i na internetu je pretraživao informacije o napadu na noćni klub u Orlandu u SAD.

Državni tužilac Fransoa Molins, koji rukovodi istragama terorističkih napada, izjavio je da je napadač, 31-godišnji Tunižanin Mohamed Lahuaiej Bulel, sasvim izvjesno planirao napad izvršen na Dan pada Bastilje 14. jula, prenijela je agencija AP.

On je uoči napada više puta, u cilju izviđanja, kamionom prošao šetalištem na kojem će kasnije izvršiti krvoproliće, rekao je Molins, dodajući da to ukazuje da je napad izvršen sa predumišljajem.

Napadač je tokom dana u kojem je izvršio napad napravio nekoliko selfija na šetalištu u Nici, a 4. jula je unajmio kamion kojim će kasnije izvršiti napad.

Tužilac je takođe naveo da je Bulel, koji u prošlosti nije bio posebno religiozan, radikalizovan u veoma kratkom roku.

On je naveo i da je pregledom Bulelovog računara i telefona otkriveno da je on na internetu pretraživao podatke o Islamskoj državi i drugim džihadističkim grupama, kao i da je gledao snimke nasilja.