HN "spašava" školske ustanove i Bolnicu Meljine: Opština i građani "gase požar"?

Opština će finasirati adaptaciju prostora u Srednjoj mješovitoj školi sa oko 100.000 eura za djecu iz vrtića na Savini, kao i i adaptaciju prostora u bivšoj upravnoj zgradi "Prvoborca" za nastavu učenika OŠ "Milan Vuković"

73 pregleda1 komentar(a)
18.07.2016. 13:38h

Opština Herceg Novi, smatrajući to javnim interesom, obezbijediće prostor za nesmetano funkcionisanje vrtića JPU "Naša radost" Savina i JU OŠ "Milan Vuković" koji su zbog klizišta oštećeni i nisu sigurni za rad i boravak oko hiljadu djece i đaka.

Takav zaključak jednoglasno su podržali svi prisutni odbornici na današnjem zasijedanju SO Herceg Novi.

Ministarstvo prosvjete je iz bezbjednosnih razloga zabranilo rad u tim ustanovama.

Opština će finasirati adaptaciju prostora u Srednjoj mješovitoj školi sa oko 100.000 eura za djecu iz vrtića na Savini, kao i i adaptaciju prostora u bivšoj upravnoj zgradi "Prvoborca" za nastavu učenika OŠ "Milan Vuković".

Dogovoreno je da troškovi zakupa "prebiju" međusobna portaživanja između Opštine i vlasnika tog objekta.

Biće finasirani i radovi na adaptaciju prostorija u Domu omladine "Stari grad" za potrebe smještaja učenika OŠ "Milan Vuković" koji na jesen polaze u prvi razred.

U prostorijama zadužbine Ukropina u Igalu smjestiće se jaslične grupe.

Skupština opštine Herceg Novi traži od Vlade Crne Gore da pokrene proceduru za oslobađanje Opštine Herceg Novi plaćanja PDV-a na investiciju uređenja prostora za privremeno funkcionisanje vrtića JPU "Naša radost" na Savini i JU OŠ "Milan Vuković".

Formiran je i skupštinski tim za praćenje sprovođenja aktivnosti na adaptaciji tih prostora .

Zadužen je i nadležni skupštinski odbor za društvene djelatnosti da zajedno sa predstavnicima prosvjete, Savjeta roditelja i nadležnim Sekretarijatom, koordinira izradu predloga odluke kojim bi se od nadležnih državnih institucija tražila prioritetna realizacija kapitalnih investicija u obrazovno vaspitnim ustanovama na teritoriji Oštine Herceg Novi i takav predlog Odluke uputili u skupštinsku proceduru, najkansije do 15.septembra.

"U državnu kasu je od privatizacija u Herceg Novom otišlo 100 miliona eura, a sada država nema para da rješava ovakve probleme, već Opština i njeni građani kao i ranije "gase“ požar", kazao je nezavisni odbornik Obrad Gojković.

Jarmila Radović iz DPS-a je uvjerena da će resorno Ministarstvo sve učiniti da ovakve obaveze ne padnu samo na teret Opštine.

Odbornici lokalnog parlamenta u Herceg Novom bili su jednoglasni oko odluke da se iz sredstava stalne budžetske rezerve, opredijeli jednokratna pomoć zaposlenima u PZU "Meljine" u iznosu od 25.000 eura, koji već tri mjeseca nisu primili platu.

Odbornik Obrad Gojković tvrdi da zbog moćnih lobiji kojima je cilj da ugase ili izmjeste Bolnicu i "domognu" se atraktivne lokacije, ne reaguju nadležne institucije i ne raskida se ugovor o privatizaciji sa Atlas grupom.

"Bolnica Meljine godišnje od Fonda zdravstva dobija 2,5 miliona eura, nešto manje nego Institut Igalo. Dakle novac postoji i treba ga usmjeriti na radnike i opskrbljivanje bolnice, prije svega ljekove”, navodi Gojković.

On je izrazio sumnju da su ta sredstva umjesto za Bolnicu, trošena u neke druge svrhe.

Danijela Đurović, odbornica SNP-a je insistirala na vraćanje Bolnice Meljine u sistem javnog zdravstva Crne Gore.

Gojkovićev predlog da se predstavnici Opštine, opozicionih parlamentarnih partija, ministri zdravstva i finasija, vlasnik i Sindikat Bolnice sastanu i dogovore kako da opstane ustanova dok se ne raskine ugovor sa Atlas grupom, usvojen je jednoglasno.

Odbornici su bili saglasni i sa predlogom Mladena Ivanovića iz Izbora da Vlada hitno raskine ugovor sa Atlas grupom, ali da do tada Bolnicom zajednički upravljaju država i opština.

Usvojen je i zaključak Miloša Konjevića iz Novske liste, da se formira Radna grupa u kojoj bi bili predstavnici svih političkih partija kako bi se pomoglo Sindikatu i menedžmentu Bolnice u rješavanju problema.

Potpredsjednik Vlade Petar Ivanović i ministar zdravlja Budimir Šegrt danas poslije podne u Meljinama će razgovarati sa zaposlenima i menadžmentom Bolnice.

Galerija