Počelo uklanjanje lipa sa Trga slobode u Nikšiću

Peticija ekološkog pokreta "Ozon" i inicijativa Demokratskog fronta nijesu uspjeli da odlože radove na rekonstrukciji Trga čija vrijednost je procijenjena na oko 1,5 miliona eura

119 pregleda41 komentar(a)
17.07.2016. 11:20h

Počelo je uklanjanje drvoreda lipa sa nikšićkog Trga slobode čija rekonstrukcija je počela prije desetak dana.

Ekološki pokret "Ozon" je lokalnoj upravi predao peticiju sa preko 1.200 potpisa građana koji su se usprotivili uklanjanju višedecenijskog drvoreda lipa, dok je Demokratski front predao inicijativu koju je potpisala trećina odbornika da se 4. septembra održi opštinski referendum na kome bi se građani izjasnili da li su za uklanjanje lipa.

Peticija i pomenuta inicijativa nijesu uspjeli da odlože radove na rekonstrukciji Trga čija vrijednost je procijenjena na oko 1,5 miliona eura.

Rekonstrukcija će biti obavljena u dvije faze, a za izvođača radova u prvoj fazi izabrana je firma "Mehanizacija i programat", dok će za drugu fazu biti raspisan novi tender.

Prva faza obuhvata kompletnu rekonstrukciju infrastrukture, betoniranje Trga i hortikulturalno uređenje, i ona bi trebalo da bude završena do oktobra ove godine, dok u drugoj fazi, koja je finansijski zahtjevnija, slijedi popločavanje, a završetak radova se očekuje tokom naredne godine.

Ozon: Sječa lipa alarm za građanska prava i slobode

Iz ekološkog pokreta ozon su saopštili da čelnici Opštine Nikšić nijesu odustali od namjere da uklone drvorede lipa uprkos peticijama protivljenja koje su potpisali 1.211 građana i inicijativi trećine odbornika lokalnog parlamenta za raspisivanje opštinskog referenduma po tom pitanju.

"Danas se počelo sa brutalnom sječom višedecenijskih lipa, koje su sem ekosistemske imale i kulturološku i istorijsku dimenziju, pa samim tim i značajnu ekonomsku vrijednost, što dokazuje ne samo bahat odnos lokalnih funkcionera prema građanima, javnom dobru i javnim prostorima od opšteg značaja, već mnogo više od tog sramnog nekulturnog, nedemokratskog i necivilizovanog čina. Naime, država koja u koja ove godine treba da obilježi 25 godina od proglašenja ekološkom državom, nije smjela dozvoliti da jedna lokalna uprava do kraja obesmisli, pa i ponizi Ustav Crne Gore i ignoriše garantovano pravo javnosti da učestvuje u procesu donošenja odluka od značaja za kvalitet životne sredine", navodi se u saopštenju Ozona.

Dodaju da su nikšićke lipe trebale biti osnova ideje brendiranja ekološke države i Nikšića i u dijelu valorizacije urbanog zelenila kao nečeg što mora biti i dio turističke ponude.

"Smatramo da je jedini izlaz iz ove trenutne katastrofalne situacije raspisivanje vanrednih lokalnih izbora, koji će se održati kad i državni, jer Nikšić ne može više biti taoc političke i osnovano sumnjamo svakog drugog vida korupcije, čime se ugrožava kvalitet životne sredine i negativno utiče na mentalno i fizičko zdravlje ljudi. Ozon će informisati Sekretarijat Arhuske konvencije o ovom klasičnom slučaju kršenja prava garantovanih tim i u Crnoj Gori potvrđenim međunarodnim ugovorom, koji podsjećanja radi države potpisnice obavezuje na adekvatno i pravilno informisanje građana, učešće javnosti u procesu donošenja odluka po pitanjima životne sredine i pravnu zaštitu u slučaju povrede tih prava, što je sve grubo prekšeno u slučaju projekta rekonstrukcije Trga slobode od strane lokalne uprave opštine Nikšić", navodi se između ostalog u saopštenju Ozona.

DF: Bahata vlast pokazala kakav odnos ima prema građanima

Iz nikšićkog Odbora Demokratskog fronta su saopštili da je "sramota" da se na "ovako brutalan način i u nedelju postupa protiv Zakona o lokalnoj samoupravi i protiv Statuta opštine Nikšić i posjeku se drvoredi lipa na Trgu slobode bez prethodnog izjašnjavanja lokalnog parlamenta o Predlogu odluke za održavanje referenduma koji je podnijela jedna trećina odbornika lokalne Skupštine".

"Ovo samo još jednom pokazuje odnos bahate vlasti prema građanima Nikšića i njegovim legalno i legitimno izabranim predstavnicima. To i ne čudi kada znamo da su u pitanju oni koji su vlast u opštini preuzeli političkom korupcijom, angažujući izvjesnog Draga Đurovića da preko njega odrade taj posao. DF će podnijeti prijavu protiv nadležnih organa koji su zanemarili zakon i Statut naše opštine. Ukoliko se ovakva praksa primjenjivanja gole sile od strane ove vlasti nastavi bićemo prinuđeni da i mi postupimo na jednak način kako bi zaštitili svoja prava i prava građana Nikšića", navodi se u saopštenju DF-a.

Galerija

Trg slobode rekonstrukcija lipe FOTO: Svetlana Mandić
Trg slobode rekonstrukcija lipe FOTO: Svetlana Mandić
Trg slobode rekonstrukcija lipe FOTO: Svetlana Mandić
Trg slobode rekonstrukcija lipe FOTO: Svetlana Mandić
Trg slobode rekonstrukcija lipe FOTO: Svetlana Mandić
Trg slobode rekonstrukcija lipe FOTO: Svetlana Mandić
Trg slobode rekonstrukcija lipe FOTO: Svetlana Mandić