Mlađa i brža Mladost?

Otišlo osam, došlo čak 11 novih fudbalera. Mladost, međutim, ima mlađi tim nego prošle sezone i očekuje se da bude agresivnija i brža

0 komentar(a)
FK Mladost, Foto: Savo Prelević
11.07.2016. 15:08h

Nakon 15-dnevnih priprema na Zlatiboru Mladost iz podgoričke vreline čeka debi u kvalifikacijama za Ligu šampiona i prvi meč sa bugarskim Ludogorecom, u srijedu u Razgradu u 19.30 časova.

Protivnik je jasan favorit, ne samo zbog neuporedivo većeg budžeta i internacionalnog iskustva, već i zbog toga što je crnogorski šampion još uvijek sam sebi nepoznanica.

Mnogo promjena u igračkom kadru doživjela je ekipa Nikole Rakojevića tokom ljeta, o čemu svjedoče i brojke - otišlo je osam, a došlo čak 11 novih fudbalera.

Najveće promjene Mladost je pretrpjela na sredini terena i u napadu, konkretno u ofanzivnom dijelu.

Otišao je Marko Šćepanović, najbolji strijelac CFL-a prošle sezone i biće teško nadoknaditi njegove golove.

Marko Burzanović, čak 15 godina mlađi, igraće na njegovoj poziciji, iako je drugačiji profil igrača, za sada - više plejmejker, nego strijelac.

Očekuje se, međutim, da Podgoričani igraju brže i agresivnije, jer su u odnosu na prošlu sezonu značajno podmladili tim.

"Nezahvalno je pričati koja je ekipa bolja, ova ili ona iz prošle sezone. Ona je ipak bila šampionska, ova sada treba da se pokaže. Optimista sam, jer su novi fudbaleri prihvatili način rada, sjajno se uklopili u atmosferu i pošteno i profesionalno izvršavali sve zadatke", kaže vezista Mirko Raičević, jedan od rijetkih iskusnijih igrača koji je ostao.

Otišao je golman Mileta Radulović, uz Šćepanovića i prvi napadač Ivan Vuković, Luka Pejović i Jasmin Muhović su doživjeli teške povrede, nema ni nekih fudbalera koji su pomagali sa klupe, poput Zorana Kokota, Anđela Rudovića, Saše Tomanovića, Edvina Kuča.

Na golu, iskusnog Radulovića je zamijenio Damir Ljuljanović, konkurenciju u odbrani je pojačao štoper mlade reprezentacije Boris Kopitović, umjesto Luke Pejovića tu je ponovo Blažo Igumanović, ofanzivno po krilima će djelovati Bojan Lazarević i Miljan Vlaisavljević, dok će drugi Boris Kopitović, napadač, biti zadužen za golove...

"Nalazimo se na novom početku, ali su ciljevi isti. Želimo prvo da se na što bolji način predstavimo u Evropi, jer su kvalifikacije za Ligu šampiona veliki izazov i motiv za svakog fudbalera, a onda i na domaćoj sceni borimo za trofeje", dodaje Raičević.

Avgust je, međutim, još daleko, ponajviše zbog toga što traje prelazni rok i što do početka CFL-a može da bude još igračkih promjena. Mladost je, trenutno, fokusirana na Ludogorec.

"Gledali smo ih, analizirali, u pitanju je kompaktna ekipa koja igra brz fudbal, mnogo brži nego što su standardi naše lige, ali ima i takve fudbalere. Iako se radi o neospornom favoritu, imaju i mane koje ćemo pokušati da iskoristimo. Ne predajemo se unaprijed, nije nam cilj da samo izađemo u Evropu, već i da se predstavimo što bolje. Pokušaćemo u Bugarskoj da ostvarimo rezultat koji bi makar donio neizvjestan revanš u Podgorici", zaključuje Raičević.

Trener Ludogoreca: Nisu loši, ali moramo da ih pobijedimo

Ludogorec je prije dvije sezone igrao grupnu fazu Lige šampiona, protiv Reala i Liverpula, i zato ne želi da napravi grešku od prošlog ljeta - dežurni šampion bugarske tada je šokantno na startu kvalifikacija za LŠ eliminisan od moldavskog Milsamija.

Pripremajući se za ovogodišnja evropska iskušenja, "orlovi" (nadimak Ludogoreca) odigrali su nekoliko jakih test mečeva - savladali su Slaviju iz Praga 2:1 i Dinamo Tbilisi 3:1, remizirali sa Dinamom iz Moskve (1:1), a izgubili od kijevskog Dinama (2:1).

"Ne interesuju me rezultati pripremnih utakmica, gledao sam samo fudbalere, ko će biti najspremniji za 13. jul i prvi meč protiv Mladosti. Forma još nije optimalna, ali je zadovoljavajuća", kazao je trener Ludogoreca Georgij Demendžijev, koji je već upoznao Mladost.

"Imamo poštovanje za tim koji je šampion svoje zemlje i koji igra dobar fudbal. Gledao sam neke snimke. Proteklih godina su eliminisali neke veoma ozbiljne evropske timove i zato moramo i mi da ih ozbiljno shvatimo. Moramo, međutim, i da pobijedimo, a pokušaćemo da to uradimo u oba meča.