Hercegnovski strip festival od 2. do 7. septembra

Potvrdu gostovanja za septembar već su dostavili francuski umjetnik Jasin Elgori i jedan od trenutno najprodavanijih strip autora na evropskom tržištu, Milorad Vicanović – Maza iz Banje Luke

0 komentar(a)
Simpson
09.07.2016. 13:09h

Deseti Hercegnovski strip festival biće održan od 2. do 7. septembra 2016. godine. Ambasada Italije je početkom godine potvrdila nastavak podrške Festivalu i u razgovorima je sa više poznatih italijanskih strip umjetnika o njihovom učešću na festivalu.

Potvrdu gostovanja za septembar već su dostavili francuski umjetnik Jasin Elgori i jedan od trenutno najprodavanijih strip autora na evropskom tržištu, Milorad Vicanović – Maza iz Banje Luke.

Potencijalni gosti su, Milo Manara, Max Bunker, Dario Peruka, Korado Roi, Max Bertolini, Bruno Brindizi, Nikola Mari, Korado Mastantuono, R.M. Gera, Geri Lič, Maks Bertolini. Konačne potvrde gostiju trebalo bi da budu završene do sredine jula.

Na listi gostiju su i autori koji su na festivalu prisutni svake godine i koji čine njegov integralni dio - Tihomir Tikulin Tico, Vladimir Vesović i Mirna Martinović koji su zaduženi za radionice, postavke izložbi i ostale programe HSF-a.

U planu si i prateći muzički sadržaji ukoliko to budžet dozvoli, jer su muzički programi bili sastavni dio i prvog, inauguralnog festivala.

Herceg Novi se kroz HSF već izborio za centar „devete umjetnosti“ u Crnoj Gori. U širim okvirima, festival je već stekao status „Top-3“ festivala stripa u regionu, Ali u gradu festival još nije dobio punu podršku, jer Opština još nije potvrdila da će i materijalno pomoći ovogodišnju organizaciju jubilarne manifestacije.

Hercegnovski strip festival (HSF) , predstavio se nedavno na kragujevačkom strip festivalu KomikKon.

,,Prvog vikenda u julu u Kragujevcu smo, u sklopu programa desetogodišnjice HSF-a, na pravi način predstavili naš festival ali i Herceg Novi. Na platou ispred Studentskog kulutrnog centra i Kragujevačke gimnazije, potpomognuti poznatim strip kritičarem Zoranom Đukanovićem napravili smo retrospektivu prethodnih devet godina HSF-a, ali i predstavili ovogodišnje uspješno prvo izdanje zimskog strip vikenda, na kojem je u februaru gostovao story boarder Game of thrones, Vilijam Simposon. Uz to smo predstavili i izuzetno bogati program koji spremamo za septembar'', kazao je osnivač HSF-a, crnogorski strip umjetnik, Nikola Ćurčin. On je istakao da je u Kragujevcu dogovorena i tješnja saradnja sa KomikKonom.