Kraljevsko pozorište u Parizu

Predstava “Dokle pogled seže” biće izvedena u pozorištu MPAA Saint Germain 22. novembra

75 pregleda0 komentar(a)
Dokle pogled seže, Foto: Duško Miljanić
01.11.2018. 07:25h

Nakon velike turneje koju je predstava “Dokle pogled seže” imala u protekle dvije godine, komad u režiji Arpada Šilinga biće izveden i u Parizu, u pozorištu MPAA Saint Germain 22. novembra, najavljuju iz Kraljevskog pozorišta Zetski dom.

“Predstava je za dvije godine, od kada je postavljena na scenu, postigla veliki uspjeh gostujući širom regiona i Evrope, dobivši aplauze koji se ne zaboravljaju. Ovo gostovanje predstavlja najdalju tačku do koje je predstava, nastala na Cetinju, došla do sada, ali i jedno od najreprezentativnijih gostovanja kada je riječ o inostranom predstavljanju cjelokupnog crnogorskog teatra u poslednjih 15 godina”, saopštili su iz Kraljevskog pozorišta.

Dokle pogled seže je predstava koja nepogrešivo komunicira sa publikom, ističe se u saopštenju. Glumački ansambl čine: Srđan Grahovac, Varja Đukić, Nada Vukčević, Aleksandar Gavranić, Zoran Vujović, Dejan Đonović, Dušan Kovačević i Jelena Simić.

“Na svim scenama osmoro glumaca uvijek se vraćalo na scenu, a publika je jasno vidjela da su zajedno sa rediteljem stvarali priču o svemu što se dešava u dobu, koje neko zove tranzicijom, neko vakumom, dobu koje traje i ima svoje junake - gubitnike i pobjednike”, piše u saopštenju.

Predstava je zasnovana na ličnim pričama glumaca koji se nalaze na sceni, “tipičnoj priči istočne Evrope”, piše u najavi pozorišta iz Pariza koje je osnovano 2008. godine. Šiling je u ovom komadu “diskretno pustio svoje glumce da vode”.

“Arpad Šiling koncentrisan je samo na jednu stvar u ovom trenutku: na glumca. Ne koristi dekor, kostime, ni rasvjetu. Na sceni nema ničeg osim glumaca i njihovih priča”, kaže Bence Biro, dramaturg ove predstave, a prenosi MPAA Saint-Germain na svom web sajtu.

Autorski tim predstave “Dokle pogled seže” čine i saradnici na tekstu: dramaturg Bence Biro, prevodilac, saradnik-dramaturg Kata Đarmati, kompozitor Nina Perović i asistent reditelja Mirko Radonjić, a projekat je realizovan uz podršku EU Cretive Europe, kao dio projekta “EU Collective Plays!”