Saveljić podnijela krivičnu prijavu protiv Maraš i ostalih: "U Plantažama sastavljali lažne bilanse"

Usvajanje lažnih bilansa šalje poruku javnosti da su sitni lični interesi funkcionera u firmi i državi iznad interesa očuvanja državnog kapitala, državne imovine i najljepšeg crnogorskog brenda "Crnogorsko vino Vranac - Plantaže", piše u saopštenju URA

95 pregleda18 komentar(a)
Valerija Saveljić, Foto: URA
08.07.2016. 09:24h

Nekadašnja finansijska direktorica AD "Plantaže", a sada članica Građanskog pokreta URA, Valerija Saveljić juče je podnijela novu krivičnu prijavu Specijalnom državnom tužilaštvu protiv Verice Maraš, izvršne direktorice "Plantaža" i ostalih odgovornih lica zbog sastavljanja lažnih bilansa, saopšteno je iz URA.

Iz URA su dodali da je na nedavno održanoj Skupštini akcionara Plantaža, Saveljić upozorila akcionare, menadžment i Odbor direktora, da im je prezentovan lažni bilans, te da isti ne bi trebali usvajati, te da će, ukoliko se to ipak desi, biti prinuđena da preda novu krivičnu prijavu.

Izabran novi bord direktora "Plantaža": Fondovi podržali "poželjnog" člana>>>

"Prema riječima Saveljićeve, Izvještaj o poslovanju za 2015. godinu se nije smio usvojiti jer je kvalifikovan po procjeni revizora sa "mišljenjem sa rezervom". To znači da rezultat treba umanjiti za iznos od 1.573.000 eura koji se odnosi na rezervisanje potraživanja od Glavnog grada, kao i za iznos od 941.000 eura za kratkoročne finansijske plasmane u zajedničku firmu PLANT-OMP. Po mišljenju revizora KPMG, rezultat Plantaža za 2015. je gubitak od 769.000 eura, a ne profit od 1.745.000 eura. Drugo, razlika između ukupnih prihoda od 28.586.000 eura i ukupnih rashoda od 29.051.000 eura bez korekcija zaliha je negativna i iznosi 465.000 eura, pa možemo zaključiti da je i ovaj profit napravljen na račun povećanja zaliha, prvenstveno zalihe nedovršene proizvodnje vina i rakije. Iako je berba količinski bila bolja od prošlogodišnje, vrijednost ulaganja tj. troškovi su veći za 671.000 eura, a prihod od prodaje proizvoda veći je za 775.000 eura, tako da korekcija zaliha treba da bude -104.000 eura. Po njihovoj verziji poslovnom rezultatu zalihe su +1.133.000, što je očigledno namještanje rezultata", navodi se u saopštenju URA.

U saopštenju se dodaje da indikatori poslovanja, svi redom, pokazuju trend pada od 2008. do danas.

"Rigorozni racio likvidnosti pokazuje pravo stanje kompanije. Njegova vrijednost je manja od 1, i to govori da kompanija nije u stanju da izmiruje kratkoročne obaveze iz raspoloživih kratkoročnih - likvidnih sredstava. Odnos prihod/kapital od 2008. do 2016. pao je za 10%, a odnos profit/kapital za 4,33% (sa 6,01% na 1,68%). Ne mareći na upozorenje,većinski vlasnici, predstavnici državnog kapitala, glasali su "za", dok su svi manjinski akcionari bili "protiv". Usvajanje lažnih bilansa šalje poruku javnosti da su sitni lični interesi funkcionera u firmi i državi iznad interesa očuvanja državnog kapitala, državne imovine i najljepšeg crnogorskog brenda "Crnogorsko vino Vranac - Plantaže", piše u saopštenju URA.