Đeljošaj i Nimanbegu neće na Savjet CANU: Još nema izvinjenja zbog uvreda

Dodaju da neće prisustvovati sastanku CANU, te da nijesu članovi Savjeta za izradu Rječnika, te da ne pripadaju ovom Savjetu

63 pregleda4 komentar(a)
Rječnik, Foto: Luka Zeković
07.07.2016. 17:25h

Poslanici Nik Đeljošak i Genci Nimanbegu saopštili su da do danas nijesu čuli riječi izvinjenja zbog svih objavljenih uvreda u Rječniku CANU.

Dodaju da neće prisustvovati sastanku CANU, te da nijesu članovi Savjeta za izradu Rječnika, te da ne pripadaju ovom Savjetu po nijednom osnovu.

"Iskreno, veoma nam je žao, da ste doveli vasim djelovanjem do ovolike polemike u vezi objavljenog rječnika. Kao odgovorni predstavnici albanskog naroda, nijesmo željeli niti zelimo da umanjimo vaše stručne i naučne kapacitete a pogotovo da sa akademicima polemišemo, ali niko od nas nije imao pravo da ćuti poslije svega što ste zapisali na rječniku a pogotovo poslije vaše medijske kampanje da opravdavate vaše vrijeđanje prema nama. Još jednom uz najiskrenije namjere i odgovornosti koje svi mi imamo, pozivamo vas da na sjednici koju ste zakazali, odlučite da povucite rjecnik i sigurno da smo tada spremni da dialogom rješavamo sve nastale nesporazume, i predložimo stručnjake iz ove oblasti koji će dati doprinos da rječnik ne bude samo rjecnik CANU i autorskog tima, nego ono što je i u naslovu stoji “Rječnik Crnogorskog narodnog i književnog jezika”", navodi se u saopštenju Đeljošaja i Nimanbegua.

Savjet CANU biće održan sjutra.