Obama u Avganistanu ostavlja više vojnika nego što je planirano

Mada su borbene trupe povučene iz obije zemlje, u njima nisu stabilizovane prilike, štaviše u Iraku je došlo do novog obrta ulaskom Islamske države na scenu

56 pregleda1 komentar(a)
Barak Obama, Foto: Reuters
06.07.2016. 15:27h

Američki predsjednik Barak Obama rekao je danas da će u Avganistanu ostati oko 8,400 vojnika SAD kad mu istekne mandat početkom sledeće godine, što je više nego što je ranije bilo planirano.

Obama je planirao da do kraja ove godine broj američkih vojnika u Avganistanu bude smanjen s 9.800 na 5.500, ali je zbog nastavka pobune talibana Vašington promjenio planove, prenijela je agencija Asošiejtid pres.

Prošlog mjeseca grupa bivših američkih ambasadora i komandanata u Avganistanu tražila je od Obame da do kraja mandata zadrži sadašnji broj vojnika.

Ova promjena će uticati na njegovu političku zaostavštinu, pošto je u Bijelu kuću ušao s najavom iz 2008. da će okončati ratove u Iraku i Avganistanu. Mada su borbene trupe povučene iz obije zemlje, u njima nisu stabilizovane prilike, štaviše u Iraku je došlo do novog obrta ulaskom Islamske države na scenu.