Kao što tradicija nalaže: Posade sa terencima krenule u avanturu dugu 300 kilometara

"Džip reli koji se vozi ovim prekrasnim predjelima kudikamo je inspirativniji od relija koji se nude turistima koji posjete Emirate, Tunis i slične pustinjske destinacije. Zašto neki turisti koji dolaze u Crnu Goru ne bi uživali i u ovom vidu turističke ponude", kazala je Sonja Nikčević, predsjednica Skupštine Opštine Nikšić

84 pregleda2 komentar(a)
01.07.2016. 08:31h

Onako kako to već tradicija nalaže posade sa terencima okupile su se jutros ispred zgrade Opštine Nikšić i krenule u trodnevnu avanturu dugu 300 kilometara.

Ljetnji džip reli, 17. po redu, u organizaciji "Montenegro trophy", okupio je oko 40 posada iz Crne Gore, ali i iz zemalja okruženja, kao i iz Rusije i Izraela.

Sonja Nikčević, predsjednica Skupštine Opštine Nikšić, kazala je da je pomenuta manifestacija promovišući Crnu Goru doprinosila jubileju obilježavanja desetogodišnjice nezavisnosti na najbolji način.

Prema njenim riječima gosti iz inosranstva prepoznai su u organizatorima manifestacije "sjajne promotere kako Nikšića, tako i Crne Gore i poželjeli da i ovoga puta vođeni njihovim iskustvom džip reli dožive na drugačiji način".

"Povezali su ovi julski susreti brojne poslovne partnere, kreirali ideje budućih poslovnih poduhvata. Na čistom vazduhu sve djeluje inspirativnije, ideje lakše nalaze put do realizacije. Ljudi pokreću ideje, a ideje su osnov svih poslovnih poduhvata", kazala je Nikčević.

Iako je, prema njenim riječima, džip reli već postao brend, turističke poslenici ipak sporadično taj vid turizma plasiraju sve zahtjevnijim turistima.

"Džip reli koji se vozi ovim prekrasnim predjelima kudikamo je inspirativniji od relija koji se nude turistima koji posjete Emirate, Tunis i slične pustinjske destinacije. Zašto neki turisti koji dolaze u Crnu Goru ne bi uživali i u ovom vidu turističke ponude", kazala je Nikčević.

Upravo je Arnon Ganc iz Izraela, koji ljetuje u Dobroti, jedan od turista koji godinama ljetnji odmor u Crnoj Gori iskoristi i za učešće u džip reliju.

"Sviđa mi se vaša zemlja. Tu su more, planine, divni ljudi. Veoma sam zadovoljan organizacijom džip relija i svaki put obiđemo nove krajeve Crne Gore", kazao je Ganc.

Nikčević je kazala da Nikšić i Crnu Goru "Jaguar" nije slučajno odabrao za promociju svog terenca.

"Sigurna sam da su brižljivo istražujući prostor saznali sa već prepoznatljiv "Montenegro trophy" džip reli i odlučili, vođeni tim saznanjem da baš ovdje snime promociju svog prvijenca u kategoriji terenaca", kazala je predsjednica SO u nadi da naredne godine i "jaguarovi" terenci pridruže pomenutom karavanu.

Manifestaciju je zvanično, u ime Ministarstva turizma, otvorio Marko Petričević, koji je kazao da džip reli na najbolji način promoviše ljepote i potencijale sjevera Crne Gore i učesnicima poželio dobar put.

Karavan terenaca, prema riječima Željka Labudovića, jednog od organizatora, danas će obići predjele Krnova, Lole, drobnjačkih i uskočkih katuna, Semolja, Kolašina, Mojkovca, Ribarevine, Peštera, a ruta duga preko 200 kilometara, od čega je oko 80 odsto makadama, završava se u Rožajama.

Džipadžije sjutra očekuje oko stotinu kilometara vožnje pograničnim krajevima sa Kosovom, do Hajle, a posjetiće i Vrela Ibra, jedno od najljepših kutaka na sjeveru Crne Gore.

Današnja i sjutrašnja vožnja boduju se za takmičenje u orijentacijonoj vožnji, dok je treći dan rezervisan za poligonsku vožnju, tzv. ispit spretnosti na specijalno pripremljenom poligonu u okolini Rožaja.

Za generalni plasman boduju se orijentaciona i poligonska vožnja.

Sva tri dana uz karavan terenaca biće automehaničarska i ljekarska ekipa, a pratiće ih i policija.

Labudović se zahvalio sponzorima relija – Ministarstvu održivog razvoja i turizma, firmi "Montena maks" i "Lovćen osiguranju", uz napomenu da su prvi put svi učesnici osigurani.

Galerija

Džip reli, Nikšić FOTO: Svetlana Mandić
Džip reli, Nikšić FOTO: Svetlana Mandić
Džip reli, Nikšić FOTO: Svetlana Mandić
Džip reli, Nikšić FOTO: Svetlana Mandić
Džip reli, Nikšić FOTO: Svetlana Mandić
Džip reli Nikšić, Anton Ganc FOTO: Svetlana Mandić