Učešće CG u NATO misiji kao garancija savezničkog partnerstva

504 pregleda0 komentar(a)
Rajmonds Bergmanis, Foto: Mod.gov.lv/eriks Kukutis

Pripadnici Vojske Crne Gore steći će ogromno iskustvo u misiji u Letoniji, kojom se šalje snažna poruka svakome ko želi da dovde u pitanje solidarnost NATO, poručio je ministar odbrane Rajmonds Bergmanis.

“Unutar borbene grupe eFP (enhanced Forward Presence), crnogorski vojnici imaće prilike da se obučavaju zajedno sa vojnicima iz devet zemalja čime se povećava NATO interoperabilnost. To neće pružiti samo ogromno iskustvo u obukama, takođe će povećati njihovo znanje o regionu i pružiće platformu da se poveća saradnja između zemalja koje šalju vojnike”, kazao je Bergmanis u razgovoru za “Vijesti”. Osam pripadnika VCG od kraja prošle nedjelje učestvuje u ovoj misiji.

Crna Gora upravo se pridružila eFP timu u Letoniji. Koliko je važna crnogorska podrška za Letoniju i letonski narod?

Veoma smo zahvalni Crnoj Gori na odluci da se priključi. To je naročito impresivno kada uzmemo u obzir da ste se priključili NATO prije samo godinu i po dana. Cijenimo vašu posvećenost bezbjednosti Alijanse, a naročito našem regionu. Prisustvo borbene grupe eFP ovdje u Letoniji predstavlja vidljivu garanciju i pravu potvrdu savezničkog partnerstva.

Ovih dana svjedočimo tenzijama u bezbjednosnom okruženju Evrope koja utiče na sve nas i u tim turbulentnim vremenima kohezija i solidarnost Alijanse je od najveće važnosti. Učestvovanje u inicijativama kolektivne odbrane ključno je za zemlje članice NATO.

Crnogorski vojnici (ilustracija)

Koliko ste zadovoljni misijom?

Tokom Samita NATO u Varšavi u julu 2016, šefovi zemalja i vlada složili su se o uspostavljanju i razmještanju multinacionalnih borbenih grupa veličine bataljona u baltičkim zemalja i Poljskoj kako bi primijenile NATO strategiju odvraćanja i ojačale kolektivnu odbranu Alijanse. Toliko toga je postignuto od jula 2016.

Naša porodica prijateljskih zemalja raste sa svakom rotacijom. Trenutno, borbena grupa eFP Letonija prevođena Kanadom sastoji se od preko 1.300 pripadnika iz zemalja kao što su Albanija, Italija, Kanada, Poljska, Slovenija, Španija, Češka i Slovačka. Zadovoljan sam što su naše borbene grupe prevazišle izazove i stvorile svoj jedinstveni borbeni ritan. Llčno vjerujem da sa svakom rotacijom borbene grupe djeluju usaglašenije a učimo i iz lekcija naučenih tokom prethodnih rotacija.

Da li smatrate da postoji šansa za normalizaciju odnosa između NATO i Rusije?

Akcije Rusije u regionu su nepredvidive, nedostaje transparentnost i ne promovišu povjerenje. Baltičke zemlje su pod stalnim pritiskom ruske propagande. Godišnji izvještaji Biroa za zaštitu Ustava iBezbjednosne policije pokazuju da Rusija koristi agente u Letoniji intenzivnije posljednjih godina, naročito kada je u pitanju širenje njenih poruka u medijima. Narativ se rijetko kad mijenja.

Rusija eskalira situaciju time što konstantno demonstrira svoju vojnu silu u regionu. Intenzitet i opseg ovih akcija se dramatično povećao i najvjerovatnije će nastaviti da evoluira. To ne promoviše povjerenje i transparentnost u regionu, eFP stoga je odgovarajući odgovor na trenutno bezbjednosnu situaciju u regionu, koja ima potencijal da postane dugoročno rješenje na osjećaj neizvjesnoti koji Rusija maksimizira.

Trenutna NATO politika prema Rusiji zasniva se na prevenciji i održavanju političkog dijaloga.