Uništen dio Turskog rta u Verigama

Umjesto info punkta od četiri kvadrata, ucrtan ugostiteljsko - trgovinski objekat od 190 kvadrata

116 pregleda24 komentar(a)
14.06.2016. 05:48h

Zbog gradnje zvanično privremenog objekta na lokalitetu Turski rt u Verigama, potpuno je uništena prirodna kamenita obala ispod jednog od najljepših vidikovaca u Boki.

Na osnovu dozvole koje je dobila od Ministarstva održivog razvoja i turizma (MORT) i JP „Morsko dobro“ iz Budve, gradnju ugostiteljskog objekta površine 190 kvadrata, obavlja investitor, firma „Hefesta“ iz Herceg Novog.

Gradnja ovog velikog „privremenog objekta“ obavlja se na osnovu izmjena i dopuna Plana privremenih objekata u zoni morskog dobra za 2013-2015. Njime je lani resor ministra Branimira Gvozdenovića umjesto turističkog info punkta površine četiri kvadrata, na platou-vidikovcu iznad Turskog rta u tjesnacu Verige, ucrtao ugostiteljsko-trgovinski objekat od 190 kvadrata.

MORT je tu izmjenu plana napravio početkom maja 2025. na inicijativu hercegnovske firme „Hefesta“, a isti objekat ucrtan je i u novi Plan privremenih objekata u zoni morskog dobra za period 2016-2018. godina koji je takođe donio MORT.

“Hefesta” dobila saglasnost od MORT-a, Uprave za zaštitu kulturnih dobara i Agencije za životnu sredinu

Jednu od najatraktivnijih lokacija u Boki, sa pogledom na Perast i ostrva Gospe od Škrpjela i Svetog Đorđa, “Hefesta” je dobila u zakup, kao jedini ponuđač na oglasu koji je za njeno izdavanje po instrukciji MORT-a sredinom maja prošle godine raspisalo „Morsko dobro“.

Prema Planu, na ovoj lokaciji na katastarskim parcelama 68 i 69 K.O. Kostajnica predviđeno je postavljanje “privremenog objekta sa terasom površine cca 190m2 za ugostiteljsku djelatnost - turistički info-punkt, suvenirnicu, kafe-londž bar”, kao i uređenje parking prostora, javne rasvjete, opremanje javnim mobilijarom (klupe, žardinjere sa cvijećem, teleskop za razgledanje, kante za smeće itd).

“Hefesta” je na svoj projekat dobila sve neophodne saglasnosti nadležnih opštinskih i državnih preduzeća i organa, uključujuči i saglasnost Ministarstva kulture - Uprave za zaštitu kulturnih dobara i Agencije za zaštitu životne sredine.

Ova lokacija sastavni je dio Uneskoovog zaštićenog područja svjetske prirodne i kulturne baštine, ali to nije spriječilo institucije koje vode Anastazija Miranović i Ervin Spahić da ”aminuju” prostornu i estetsku devastaciju Turskog rta na Verigama i izvođenje radova koji su do neprepoznatljivosti izmijenili prirodni izgled obale na tom mjestu.

Bageri koji već danima kopaju na Verigama, spustili su se gotovo do mora, a žitelji Boke i turisti sa zgražavanjem gledaju na ono što se dešava na nekad jednom od najljepših vidokovaca i mjestu gdje su se po pravilu, zaustavljali svi izletnički autobusi koji dolaze u Boku.

Zbog gradnje ovolikog objekta već ranije je protestovao jedan broj mještana obližnje Kostanjice koji su svojevremeno uredili plato iznad Turskog rta, na njega doveli struju i vodu i tu držali mali privremeni objekat od nekoliko kvadrata prodajući voće, sladoled i suvenire. Njima je taj objekat pod misterioznim okolnostima izgorio u zimu 2009, poslije čega MORT i “Morsko dobro” nisu željeli da ga više tamo ucrtaju. U međuvremenu na platou iznad Turskog rta funkcioniosa je mali info-punkt Turističke organizacije Kotor koji je takođe nestao iz Plana privremenih objekata u korist velikog “Hefestinog” ugostiteljskog objekta.

To je lani navelo direktora TO Kotor Mirzu Krcića da javno konstatuje da je sve urađeno pod sumnjivim okolnostima i da je resor ministra Branimira Gvozdenovića stavio “privatni ispred javnog interesa”. Krcić je tražio da MORT povuče sporne izmjene Plana za ovu lokaciju, u protivnom zaprijetivši i tužbom prostiv tog ministarstva, ali se ništa desilo osim što su bageri firme “Bobot” iz Šavnika, prije dvadesetak dana počeli da kopaju morsku obalu UNESCO zaštićenog područja.

Galerija

Turski vrt Verige FOTO: Siniša Luković
Turski vrt Verige FOTO: Siniša Luković
Turski vrt Verige FOTO: Siniša Luković