Novi direktor o zloupotrebama u ZZZCG: Milošević parkirao službena auta

Milošević je "Vijestima" kazao da je uočio niz zloupotreba u njegovom resoru, pogotovo kada je riječ o korišćenju službenih vozila

88 pregleda18 komentar(a)
Rade Milošević, Foto: URA
12.06.2016. 18:22h

Direktor Zavoda za zapošljavanje (ZZZCG) Rade Milošević (URA) od stupanja na dužnost po osnovu Sporazuma o stvaranju uslova za fer izbore uočio je niz zloupotreba u toj instituciji, a posebno kada je u pitanju korišćenje službenih vozila.

On je za “Vijesti” kazao da 90 odsto službenika Zavoda koristi službena vozila mimo Vladine Uredbe o uslovima i načinu korišćenja prevoznih sredstava u svojini Crne Gore, zbog čega je od njih u petak zatražio da ih parkiraju.

“Poslao sam zaposlenima odluku da svi parkiraju službena vozila kako bi se smanjili troškovi koji nijesu veliki, ali ipak postoje“, rekao je Milošević.

Kako je dodao, postoji i nekorektan odnos prema državnoj imovini što je rezultat ranijeg lošeg rukovođenja.

“Imamo trošak za jedan automobil od tri hiljade eura jer nije korišćen, a plaćen je 50 hiljada. Neću to da platim. Kontaktirao sam Upravu za imovinu da uzmu taj automobil jer ne treba Zavodu. Neka da ga daju nekom drugom, a nama da daju neki manji”, naveo je Milošević.

On je pozvao službenike Zavoda da prijavljuju sve nepravilnosti koje primijete putem mejl adrese kojoj samo on ima pristup.

Milošević je kazao da ima ozbiljnih problema jer mu Sektor finansija u Zavodu za zapošljavanje ne dozvoljava pristup podacima iz prošle godine.

“Tražio sam podatke za 2015. Od Sektora finansija u Zavodu za zapošljavanje sam dobio odgovor da po Lex specialisu imam pravo na podatke iz 2016. Donio sam odluku da blokiram plaćanja iz 2015. jer postoje ugovori o nabavkama iz 2015. koje sada treba platiti. Neću ništa da platim, jer je suludo da nemam uvid u nešto što treba da platim”, poručio je Milošević. Obratio se Zakonodavnom odboru Skupštine, ministarstvima pravde i rada i socijalnog staranja i zatražio tumačenje da ne bi došlo do blokade Zavoda.

Na pitanje da li ima problema sa bivšom direktoricom Zavoda Vukicom Jelić Milošević je odgovorio da su imali problema u komunikaciji i da očekuje opstrukcije da ona, kada god se Zavod napadne u medijima, kaže da on nije kompetentan za tu poziciju.

Na tragu rješenja za majke koje tvrde da je nestala dokumentacija

Milošević je kazao da je na tragu zakonskog rješenja za žene koje tvrde da im je nestala dokumentacija i ne mogu da ostvare pravo na naknadu za majke sa troje i više djece.

“Činjenica je da Zavod ne posjeduje svu dokumentaciju. To je gorući problem, ali tražiću da se uvrste dodatni dokazi i ako ih ne budu imale nememo o čemu da pričamo”, kazao je Milošević.

On je najavio da će o tome razgovarati sa predstavnicima Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Milošević i ministar rada i socijalnog staranja Boris Marić u ponedjeljak su razgovarali sa majkama iz Rožaja koje su protestovale zbog nemogućnosti da ostvare pravo na naknadu.

One su nakon razgovora sa nadležnima prekinule protest očekujući rješenje.

Problem rožajskih majki je nastao zbog gubljenja dokumentacije koja dokazuje da su se duže od 15 godina javljale na biro rada.

Marić je u Skupštini u srijedu saopštio da mu je direktor rožajskog Biroa saopštio da 65 majki nema u evidenciji, a da 363 ne ispunjavaju uslove za dobijanje naknade.

“Primljeno je 11 dokaza, mikrofilmovanih izvoda, a problem sa njima je da su nečitljivi. To znači da će se u narednom periodu raditi revizija rješenja, što podrazumijeva i ona koja su pozitivno odlučena”, kazao je Marić.