Scenarista "Lud, zbunjen, normalan": Lakše je ljude rasplakati

“Mnogo radim, i sve dobro što sam napisao proizašlo je iz ozbiljnog zagrijavanja stolice”

559 pregleda1 komentar(a)
Feđa Isović, Foto: Privatna arhiva
12.06.2016. 18:24h

Bosansko-hercegovačkog scenaristu Feđu Isovića ovdašnja publika upoznala je zahvaljujući sitkomu “Lud, zbunjen, normalan”. Serija koja je za kratko vrijeme osvojila region, Feđu je, kao scenaristu izbacila u prvi plan, pa je i njegov naredni projekat “Kriza srednjih godina” sjajno prošao. Posljednjih nekoliko nedjelja u Hrvatskoj se emituje novi sitkom - “Lažni svjedok”, a krivac za scenario je takođe Isović. O tome šta je ovoga puta u fokusu priče, Isović za “Vijesti” otkriva: “Kada su serije u pitanju, ja volim da u fokusu imam nefunkcionalnu porodicu. Tako je bilo i u 'LZN', i u 'Krizi', a evo tako sam nekako postavio stvar i u 'Lažnom svjedoku'. Glavnom junaku supruga je umrla, tako da on živi u stanu sa dvoje djece i taštom. Njegov prvi komšija je ujedno i njegov partner sa kojim ima zajedničku advokatsku praksu. To bi bilo ono po čemu je ova serija drugačija od prethodne dvije, a što se tiče dramaturškog obrasca on je isti, dakle - komedija zapleta. Od kad sam kao dječak gledao Nušićevo 'Sumnjivo lice', ja bolji dramaturški šablon za komediju nisam primijetio. Tog šablona se i danas držim”, priča Isović.

Prva epozoda nove serije “Lažni svjedok” bila je veoma gledana. Jeste li zadovoljni reakcijama pubike?

Još je rano govoriti o reakcijama publike. Treba znati da se, recimo, gledanost “Lud, zbunjen, normalan” tek nakon dvadesetak emitovanih epizoda počela dizati. Treba ljudima dati vremena da upoznaju karaktere, da ih zavole, da spoznaju šta od koga mogu da očekuju. No, gledanost pilot epizode je zaista ohrabrujuća.

I u ovoj seriji igraju velika glumačka imena. Ovoga puta angažovani su, između ostalih, Žarko Radić i Bogdan Diklić. Jeste li u startu uloge pisali za njih i koga biste još voljeli da vidite u novoj seriji?

Ne, nisam pisao za njih. To je dječja bolest od koje boluju mladi scenaristi. Vremenom naučiš da, iz ovih ili onih okolnosti, nikada ne možeš da dobiješ onog glumca za koga si pisao, pa je bolje to ne raditi. Samo se poslije sjekiraš. Kada sam napisao nekoliko epizoda, Juka (Elvir Jukić-režiser), Davor (Pušić, scenarista) i ja smo sjeli i, uz lagani gemišt, razgovarali o podjeli uloga. Mislim da smo sa Bogdanom i Žarkom, ali i sa Aleksandrom Seksanom, Jelenom Stupljanin, Atkom Glamočakom, Nacom Diklić, Almirom Kurtom i Željkom Duvnjakom ovaj put uspjeli da napravimo najbolju moguću podjelu. Ali, kao i uvijek, samo publika ima zadnju riječ.

Kako birate koja fora je za “LZN”, koja za “Krizu”, a koja za “Lažnog svjedoka”? Kako uopšte nastaju te fore?

Serije ne pišem paralelno, tako da nemam dileme oko toga kako rasporediti ideje. Mnogo radim, sigurno po desetak sati dnevno, i sve dobro što sam napisao proizašlo je iz ozbiljnog zagrijavanja stolice. Ne čekam da inspiracija dođe sama od sebe, već se zatvorim u sobu i ne izlazim dok neku ideju nisam zapisao i pritisnuo CTRL - S. Uporan sam kao konj.

Za vaš humor kažu da nema konkurenciju. Prijaju li Vam takvi komentari?

Cilj ovoga čime se ja bavim je nasmijati ljude. Ako neko misli da uspijevam u tome, onda to naravno godi. Isto kao što ne bi bilo prijatno čuti komentar kako je potpuno neinteresantno i besmisleno ovo što pišem.

Kažu da je humor mnogo teže napisati nego dramu. S obzirom na to da Vi imate toliko uspješnih serija iza sebe, da li je to zaista tako?

Potpuno sam ubijeđen da je ljude lakše rasplakati nego nasmijati. Ja sam radio i jedno i drugo, tako da ne govorim ovo napamet. Iz tog mog iskustva zaključujem da su suze emocija koju je lakše isprovocirati. Dovoljno je napisati kako majka bdije nad fatalno bolesnim djetetom i eto suza. Puno više mozganja treba kako biste izvukli smijeh iz gledaoca. A, nažalost, komedija, naročito filmska, je potpuno potcijenjena. Prava je rijetkost da na nekom filmskom festivalu komedija pokupi nagrade. Takođe, fondacije nisu sklone tome da dodjele novac komedijama, glavninu kajmaka uvijek pokupe drame.

Scenario za “LZN” bio je gotov dvije godine prije nego što je serija počela da se snima. Je li Vam sad lakše da kad stvorite dobar scenario za sitkom nađete producente, sponzore, televiziju koja će to da emituje?

Istina je da je scenario za “LZN” bio nekoliko godina u ladici, ali ne zbog nepovjerenja producenata. Štaviše, postojala je izražena želja da se radi ova serija, ali jednostavno nije bilo novaca da se to realizuje. Snimati seriju je “skupa igračka” i čini mi se da je lakše doći do dobrog teksta, nego do izvora finansiranja. Ako mislite da radite dobru seriju, sa dobrom ekipom, sa dobrim glumcima, kvalitetnom tehinikom, sa kostimima i scenografijom koji će biti uvjerljivi, onda iza vas mora stajati televizija koja može sve to finansijski da prati. Takvih televizija u regionu je jako malo.

Vaš prvi sitkom “LZN” doživio je deset sezona. Hoćemo li i dalje gledati šta se dešava u omiljenoj familiji Fazlinović i oko njih?

Nisam siguran dokle je došlo emitovanje u kojoj od zemalja regiona, ali mislim da gledaoci imaju još nekoliko sezona za pogledati. Mi smo, za sada, završili sa “LZN”. Idemo dalje sa novim projektima.

I “Kriza srednjih godina” je bila veoma gledana, međutim, nijeste nastavili sa tim projektom. Zašto i imate li u planu?

Producent “Krize” je bila hrvatska RTL. Samo od njih zavisi da li će biti nastavaka. Što se nas tiče, mi smo kao zapete puške.

Imali ste epizodne uloge u oba prethodna sitkoma. Hoćemo li Vas gledati i u “Lažnom svjedoku”?

(Smijeh) Hoće slučaj da se zadesim na setu kada Juki, iz ovih, ili onih razloga, zafali glumac. Ako bude takvih situacija vjerovatno ću se pojavljivati i dalje.

Prošle godine u Crnoj Gori je snimljen prvi sitkom- Dojč caffe. Jeste li imali priliku da gledate tu seriju i kako Vam se sviđa?

Nažalost nisam, nadam se da ću uskoro imati priliku.

Glumački bend “Karne” od albuma zaradio pet eura

Zahvaljujući seriji “Lud, zbunjen, normalan” nastao je i bend “Karne” koji su, pored Isovića, osnovali i glumci Goran Navojec i Miraj Grbić. Isović često zna da kaže da su “Karne” najškolovaniji bend na ovom prostoru jer svi imaju završenu muzičku školu, a rad sa bendom je njegov ventil.

“Karne” su do sada objavile jedan album, sa kojeg su se izdvojile numere “Pokušavam da shvatim jazz”, “Druže stari”, “Bićeš na televiziji”, a nakon Grbića koji se preselio u Ameriku i napustio bend, dobili su i novog pjevača Almira Kurta Kuglu koji je pjevao najavnu špicu za seriju “LZN”. Ipak, u posljednje vrijeme, bend “Karne” posvećen je nastupima.

“Samo po sebi izdavanje albuma je postalo besmisleno. Nedavno smo dobili izvještaj od našeg izdavača Croatia Recordsa u kome stoji da je naš CD za četiri godine prodaje, kad se sve sabere i oduzme, zaradio pet eura. U tim okolnostima mi smo se više orijentisali na žive svirke”, iskren je Isović.

Film je ljubav koje se ne želim odreći

Feđa Isović je svojoj dugogodišnjoj karijeri nije radio scenarija samo za serije, već i za dva filma: “Halimin put” i “Dobro uštimani mrtvaci”, a na pitanje hoćemo li u skorije vrijeme gledati neki novi film, Isović odgovara: “Serije su trenutno u fokusu mog interesovanja, međutim film je ljubav koje se ne mogu, niti želim, odreći. Neke ideje mi se kote po glavi, neke su već okoćene po ladicama, tako da sam siguran, čim mi se ukaže malo prostora, da ću raditi neki film”.

Radio-drama dobar trening za TV i film

Feđa je pored filmova i serija, radio scenarija brojnih dokumentarnih filmova. Poznat je po tome što iza sebe ima i nekoliko radio-drama, međutim posljednjih godina na tim projektima nije radio.

“Raditi radio-dramu, zbog skučenih sredstava koja autoru stoje na rasplaganju, je veliki izazov. Na radio-drami se scenarista može iskušati koliko stvarno vrijedi. To je i dobar trening za televiziju i flim. Kada poslije radio-drame pišete scenario za televizijsku seriju, to vam je kao da trčite u skijaškim pancericama, a onda ih izujete i nastavite.