Banke mogu smanjiti iznos na vaučeru za stan

Iz Ministarstva pojasnili da banke ne isplaćuju pet odsto vaučera jer je to učešće korisnika

3 komentar(a)
1000 plus, Foto: Zetagradnja
10.06.2016. 19:28h

Više učesnika projekta Hiljadu plus žalilo se "Vijestima" da im banke ne odobravaju stambeni kredit u cjelokupnom iznosu sa vaučera kojeg su dobili. Oni su kazali i da su im iz banaka odgovorili da su dobili nalog od Projektnog odbora Ministarstva turizma i održivog razvoja da ne isplaćuju puni iznos sa vaučera već samo 95 odsto, jer navodno nemaju para za sve.

Iz Ministarstva su kazali da nije u pitanju nikakav nalog i da ima dovoljno novca za one koji su dobili vaučer. Objasnili su da je pet odsto učešće korisnika i da je to definisano kriterijumima koji su objavljeni prije početka projekta, ali i da banke imaju pravo da promijene prvobitnu procjenu kreditne sposobnosti.

"Ne postoji nalog Projektnog odbora bankama, niti je u pitanju nedostatak novca, već se radi o unaprijed definisanom pravilu, koje je između ostalog propisano odredbama Odluke o kriterijumima i postupku dodjele dugoročnih kredita fizičkim licima radi obezbjeđenja stambenih objekata za socijalno stanovanje („Službeni list CG“ br.44/15) i Javnim pozivom za građane, sastavni dio Ugovora o kreditu sa CEB-om, i konačno inkorporirano u odredbe pojedinačnih sporazuma potpisanih sa bankama koje učestvuju u Projektu", rekli su "Vijestima" iz Ministarstva.

Kako su objasnili, finansijska konstrukcija projekta iznosi 20 miliona eura od čega 50 odsto ili 10 miliona finansira Razvojna banka Savjeta Evrope (CEB), komercijalne banke koje učestvuju u projektu obezbjeđuju 45 odsto, a učešće domaćinstava korisnika je pet odsto.

"Predstavljena finansijska konstrukcja se reflektuje i na svaki pojedinačan iznos izdatog vaučera, npr. ukoliko je vaučer izdat na iznos od 40.000 eura, 50%, odnosno 20.000 se finansira iz kredita CEB-a, 45% iz sredstava komercijalne banke, odnosno 18.000 eura, dok je 5% iznos učešća građanina, odnosno 2.000 eura. Znači obavezno učešće kupca stambene jedinice - dobitnika vaučera je najmanje 5% od iznosa kredita", pojasnili su iz Ministarstva.

Kako su naveli, ukoliko je korisnik dobio vaučer od 40.000, a želi da kupi stan od 45.000 eura, nedostajuću sumu od 5.000 mora dodatno obezbijediti iz sopstvenih sredstava. Korisnik iz svog džepa pokriva i razliku ako kvadrat stana kupuje iznad projektom predviđene cijene od 1.089 eura.

"Važno je napomenuti i da naznačena vrijednost na izdatim vaučerima predstavlja maksimalnu kreditnu sposobnost svakog podnosioca zahtjeva i da je označena kao preliminarna procjena, odnosno da će banke prilikom razmatranja svakog pojedinačnog kreditnog zahtjeva, utvrđivati realnu kreditnu sposobnosti u skladu sa internim uslovima kreditne sposobnosti svake banke", saopšteno je iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.