Ministarsvo zdravlja: Besplatna ljekarska uvjerenja za nezaposlene

Iz Socijalističke narodne partije je saopšteno da je ministar zdravlja, Budimir Šegrt, na upozorenje te stranke da se i dalje nezakonito naplaćuju ljekarska uvjerenja, koja se izdaju u svrhu zapošljavanja nezaposlenih, poslao uputstvo svim domovima zdravlja da se ta dokumenta izdaju besplatno

459 pregleda9 komentar(a)
Budimir Šegrt, Foto: Savo Prelević
06.06.2016. 17:53h

Ministarsvo zdravlja je, u cilju obezbjeđivanja bolje dostupnosti zdravstvenih usluga najugroženijim kategorijama stanovništva, nezaposlenim omogućilo besplatno izdavanje uvjerenja o zdravstvenoj sposobnosti u svrhu zapošljavanja, saopšteno je iz tog resora.

Pojasnili su da je novim Zakonom o zdravstvenom osiguranju definisano da se iz obaveznog zdravstvenog osiguranja ne obezbjeđuju sredstva za usluge koje se, između ostalog, odnose i na zdravstvene preglede radi izdavanja uvjerenja o zdravstvenoj sposobnosti.

„Istom odredbom propisano je da se ova obaveza ne odnosi na izdavanje uvjerenja o zdravstvenoj sposobnosti nezaposlenog lica u svrhu zapošljavanja. Ova usluga se, prema ranijim zakonskim odredbama, naplaćivala“, precizira se u saopštenju Ministarstva.

Taj resor, kako su rekli, obavijestio je zdravstvene ustanove, koje imaju odborenje da izdaju ljekarska uvjerenja, da izmijene cjenovnike, usaglase ih sa Zakonom o zdravstvenom osiguranju i obavještenje da se uvjerenje nezaposlenim izdaje na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja istaknu na vidno mjesto.

Iz Socijalističke narodne partije je saopšteno da je ministar zdravlja, Budimir Šegrt, na upozorenje te stranke da se i dalje nezakonito naplaćuju ljekarska uvjerenja, koja se izdaju u svrhu zapošljavanja nezaposlenih, poslao uputstvo svim domovima zdravlja da se ta dokumenta izdaju besplatno.

Iz SNP su pojasnili da je amandmanom te partije na Zakon o zdravstvenom osiguranju, od februara ove godine, ukinuta obaveza plaćanja ljekarskog uvjerenja, koja se izdaje u svrhu zapošljavanja nezaposlene osobe.

„Predsjednik SNP-a, Srđan Milić, upozorio je, tokom kontrolnog saslušanja Šegrta održanog 2. juna, da domovi zdravlja i dalje, mimo zakona, naplaćuju ta uvjerenja, jer nijesu dobili uputstvo od resornog Ministarstva“, navodi se u saopštenju te stranke.

Nakon upozorenja SNP-a, kako se dodaje, Šegrt je poslao uputstvo o nenaplaćivanju ljekarskih uvjerenja o zdravstvenoj sposobnosti nezaposlenih, a u svrhu zapošljavanja, i zatražio da obavještenje o tome najkasnije do sjutra bude istaknuto na vidnim mjestima u svim zdravstvenim ustanovama.

„Uputstvo o nenaplaćivanju poslato je svim domovima zdravlja u Crnoj Gori, Privatnoj zdravstvenoj ustanovi (PZU) Codra Podgorica, PZU Diagnostica Podgorica, PZU Trim Medical Centar Nikšić, PZU Poliklinika dr Vuksanović Bar, PZU Bona Mente Podgorica, PZU Nova medicina rada – Podgorica, kao i Upravi za inspekcijske poslove“, kazali su iz SNP-a.