Operacije i pregledi besplatni i u Kodri

Šegrt je najavio i da će građani od 1. januara 2017. godine u svim crnogorskim domovima zdravlja moći da dobiju usluge iz oblasti oftalmologije, laboratorije i radiologije

930 pregleda32 komentar(a)
Kodra, Foto: Luka Zeković
04.06.2016. 18:36h

Građani će ubuduće moći besplatno da se liječe i u Kodri, na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Ministar zdravlja Budimir Šegrt kazao je danas na konferenciji za medije da bi osiguranici iz Podgorice, Kolašina i Danilovgrada, koji imaju uput za bilo koji specijalistički pregled, već od sljedećeg mjeseci mogli da biraju da li će se liječiti u Kliničkom Centru Crne Gore (KCCG) ili Kodri.

Usluge u Kodri će moći besplatno da dobiju i pacijenti iz ostalih crnogorskih opština, koji imaju uput za tercijarni nivo zdravstvene zaštite.

Šegrt je danas najavio i da će građani od 1. januara 2017. godine u svim crnogorskim domovima zdravlja moći da dobiju usluge iz oblasti oftalmologije, laboratorije i radiologije.

Ministar je pojasnio da će “Kodra”, obzirom da je uključena u mrežu zdravstvenih ustanova narednih pet godina, pružati građanima usluge iz oblasti opšte, vaskularne i grudne hirurgije, urologije, oftalmologije, hiperbarične oksigene terapije, ortopedije.

“Iz oblasti hitne medicinske pomoći Kodra će pružati usluge iz opšte hirurgije, ali bez traumatologije”, pojasnio je dodavši da “cijeni da će se kapaciteti te bolnice iskoristiti u dobrom interesu javnog zdravlja. Šegrt je istakao da je Kodra uvrštena u mrežu zdravstvenih ustanova jer se za određeni broj usluga u bolnicama i KCCG ne možemo pohvaliti blagovremenošću pružanja usluga zbog nedostatka kadra, prostora ili postojanja tehnoloških grla.

“Da bi se na tom nivou zdravstvena zaštita učinila dostupnijom kvalitetnijom i efikasnijom, kao i da bi se racionalno koristio budžet sistema umrežena je Kodra, kao ustanova koja za sve oblasti kojima se bavi, a koje su potrebne javnom zdravlju, po našoj procjeni posjeduje savremenu opremu tehnologiju dobro obučen kadar i adekvatan prostor”, naglasio je.

Građani i narednih pet godina imaju pravo na zdravstvene usluge, o trošku Fonda za zdravstvo, u domovima zdravlja, bolnicama, KCCG, Institutu Simo Milošević, privatnoj bolnici “Meljine” i Zavodu “Rudo”.