Oland: Pomirenje zavisi od Izraela i Palestine

Na mirovnom sastanku u Parizu učestvuju predstavnici 25 zemalja, kao i predstavnici Ujedinjenih nacija, Evropske unije i arapskih zamalja

1 komentar(a)
Fransoa Oland, Foto: Reuters
03.06.2016. 10:02h

Francuski predsjednik Fransoa Oland pozvao je danas Izrael i Palestinu da naprave "hrabar izbor za mir" i time počeo međunarodnI sastanak o izraelsko-palestinskom sukobu u Parizu.

Oland je rekao da rješenje mora da podrazumjeva "cijeli region", ali da se na kraju sve svodi na Izrael i Palestinu.

Francuski ministar spoljnih poslova Žan-Mark Ero, koji je domaćin današnjeg međunarodnog sastanka o izraelsko-palestinskom sukobu, kaže da direktni pregovori dvije strane "ne funkcionišu".

"Trenutno je sve blokirano. Mi ne želimo da djelujemo umjesto Izraelaca i Palestinaca, ali želimo da im pomognemo", rekao je Ero za radio "Frans info", a prenio AFP.

Agencija navodi da nijedna od ove strane neće biti prisutna na današnjim razgovorima, čiji je cilj stvaranje "klime povjerenja" koja bi ohrabrila Izraelce i Palestince da se približe jedni drugima.

Sastanak ima za cilj da postavi osnove za punopravnu mirovnu konferenciju koja će biti održana do kraja godine, ali malo ko vjeruje da će postići pravi napredak, piše AFP.

I ako američki državni sekretar Džon Keri učestvuje na konferenciji, Vašington je unaprijed stavio do znanja da neće biti postignut nikakav pomak u pronalaženju rješenja.

Na mirovnom sastanku u Parizu učestvuju predstavnici 25 zemalja, kao i predstavnici Ujedinjenih nacija, Evropske unije i arapskih zamalja.