Roditelji djece sa autizmom osnivaju Fondaciju Ognjen Rakočević

Osnovni cilj fondacije je stvaranje uslova za dostojanstven život i rad osoba sa autizmom, podrška sistemu rane dijagnostike, intervencije i detekcije djece sa autizmom...

140 pregleda4 komentar(a)
Ognjen Rakočević, Foto: Privatna arhiva
01.06.2016. 17:15h

Sa koliko problema se suočavaju osobe sa autizmom najbolje zna majka Ognjena Rakočevića, koji je nedavno stradao u Podgorici. Teško pronalazi riječi da opiše sve teškoće, ali ukazuje koliko je važno na vrijeme ustanoviti da dijete ima autizam

"Strašno je teško vidjeti te prve znake autizma... Mislim da je ta rana dijagnostika i taj rani rad sa djecom, da je to najvažnije", kaže za TV Vijesti Valentina Rakočević.

To, ističe i Milica, još jedna majka dječaka sa autizmom. Ona podsjeća da u Crnj Gori ne postoji organizovan sistem i psihološka podrška za roditelje, u momentu suočavanja sa velikim problemom

"To je, ja mislim, ključno, jer vi gubite vrijeme... Dok prvo shvatite, dok vidite šta vam je dalje činiti, do potpuno neorganizovanog zdravstvenog sistema – da postoji jedan tim, koji bi, pri sumnji da postoji problem, vas prihvatao odmah i psihološki i tretmanima", kaže Milica Miličić, majka autističnog djeteta.

Kako bi se u budućnosti situacija promijenila, krenulo se u osnivanje Fondacije Ognjen Rakočevič. Žele, između ostalog, da prikupljaju novac i usmjeravaju ga na rješavanje problema osoba sa autizmom i njihovih porodica.

"Osnovni cilj fondacije je stvaranje uslova za dostojanstven život i rad osoba sa autizmom, podrška sistemu rane dijagnostike, intervencije i detekcije djece sa autizmom, psihološka i socijalna podrška djece sa autizmom i njihovim porodicama", kaže Anka Đurišić iz Udruženja roditelja djece sa smetnjama u razvoju "Staza".

Podrška će im stići iz Ministarstva rada i socijalnog staranja. Iz tog resora ponavljaju kako nema jedinstvene baze podataka o osobama sa autizmom u Crnoj Gori. Ne znaju ni koliko ih je zaposleno.

"Ono što vam ja mogu reći je da u dnevnim centrima za djecu sa smetnjama u razvoju i u institucijama socijalne zaštite – Komanski mosti i Dječji dom Mladost u Bijeloj ukupno imamo 40 lica sa dijagnozom autizma", kazao je Goran Kusevija iz Ministarstva rada i socijalnog staranja.

I dok su, u međuvremenu, poslanici pokrenuli izmjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti, kako bi se u roku od pola godine osnovao Centar za autizam, iz Fondacije Ognjen Rakočević kažu da je to samo jedan korak koji država treba što prije da učini.

"Naravno, da, centar, ali kakav centar...?", pita se Đurišić.

"Mi želimo, kada pričamo o Centru za autizam, da to bude neki dnevni centar, a ne centar za trajni smještaj", kaže Milica Miličić.

U nevladinom udruženju Staze ima 30 djece koja imaju autizam. Oni pozivaju nadlezne na saradnju, a narednih dana obavijestiće na koji način se može donirati novac za Fondaciju Ognjen Rakočević.