Policija podnijela krivičnu prijavu: Pozajmio 20.000 eura uz zelenašku kamatu?

Iz Uprave policije su kazali da je H.Ć. time počinio krivično djelo zelenaštvo, jer je zadržao imovinu oštećenog koja je znatno vrijednija od duga

69 pregleda0 komentar(a)
Zelenaš, Foto: Shutterstock
30.05.2016. 16:45h

Crnogorska policija podnijela je krivičnu prijavu protiv H.Ć. (62), koji je nastanjen u Ulcinju, iz Dečana (Kosovo) zbog sumnje da je počinio krivično djelo zelenaštvo.

Kako je saopšteno iz Uprave policije, to je 21. policijska akcija u okviru obavještajnog projekta "Loan" u kojem Sektor kriminalističke policije istražuje lica i grupe za koja postoje saznanja da vrše krivična djela zelenaštvo

Navodi se da policijsko – tužilačke aktivnosti ukazuju na sumnju da je H.Ć. tokom 2010. godine dao S.K. iz Ulcinja novac na zajam od 20 hiljada eura uz takozvanu zelenašku kamatu od deset odsto na mjesečnom nivou, pribavljajući pritom za sebe protivpravnu imovinsku korist.

„Osumnjičeni H.Ć. je sa oštećenim S.K. sačinio fiktivni ugovor o kupoprodaji nepokretnosti parcele oštećenog površine 1.040 metara kvadratnih, vrijednosti oko sto hiljada, koja je bila garancija za vraćanje novca koji je uzet na takozvanu zelenašku kamatu“, saopšteno je iz Uprave policije.

Pojašnjava se da je S.K. je plaćao zelenašku kamatu H.Ć. pet mjeseci, a nakon što to više nije bio u mogućnosti, H.Ć. je, kako se sumnja, zadržao navedenu nepokretnost.

Iz Uprave policije su kazali da je H.Ć. time počinio krivično djelo zelenaštvo, jer je zadržao imovinu oštećenog koja je znatno vrijednija od duga.

Navodi se da je krivična prijava protiv H.Ć, u konsultaciji sa nadležnim tužiocem, tom tužiocu podnijeta u redovnom postupku.

Iz Uprave policije su podsjetili da je H.Ć. u prethodnom periodu dvaput bio procesuiran zbog krivičnih djela zelenaštvo.

U saopštenju se kaže da policijsko–tužilačke aktivnosti u okviru akcije "Dijagonala", prije mjesec dana, ukazuju na sumnju da je H.Ć. počinio krivično djelo zelenaštvo na način što je, od 2009. do 2014. godine, na zelenašku kamatu oštećenom M.R. iz Ulcinja u više navrata dao ukupno 186 hiljada eura, sa kamatom od osam odsto.

Oštećeni je, kako se navodi osumnjičenom vratio 40 hiljada eura na ime kamate, dok pozajmljeni novac od 186 hiljada eura nije vratio.

„Sumnja se da su osumnjičeni H.Ć. i oštećeni M.R, kao sredstvo obezbjeđenja, sačinili ugovore koji su se odnosili na nepokretnosti u vlasništvu oštećenog lica, te da je osumnjičeni usljed nevraćanja duga te nepokretnosti, koje ukupno vrijede oko 700 hiljada eura, kod nadležnog organa ukljižio na svoje ime, čime je oštećenom nanio materijalnu štetu u navedenom iznosu“, objašnjava se u saopštenju.

Iz Uprave policije su rekli da je H.Ć, u okviru akcije „Kopča“ u aprilu procesuiran tužilaštvu zbog osnova sumnje da je počinio krivično djelo zelenaštvo na način što je početkom 2007. godine V.Lj. iz Ulcinja dao 20 hiljada eura na takozvanu zelenašku kamatu od 20 odsto na mjesečnom nivou.

„Kao sredstvo obezbjeđenja vraćanja zelenaškog duga, H.Ć. i V.Lj. su sačinili fiktivni ugovor o kupoprodaji nepokretnosti koja se nalazi u Ulcinju, površine 1.229 metara kvadratnih, koja je bila u vlasništvu oštećenog V.Lj“, saopštili su iz Uprave policije.

Oni su naveli da se sumnja da je H.Ć, pošto mu V.Lj. nije vratio dug H.Ć, uz saglasnost V.Lj, sa trećim licem – M.R. (koje je u predmetu „Dijagonala“ oštećen) sklopio ugovor u kupoprodaji te nepokretnosti od sto hiljada eura.

Po isplati novca, H.Ć. je, kako se sumnja, zadržao sa sebe 40 hiljada eura od navedenog iznosa prodaje nepokretnosti.

Time su se, sumnja se, stekla bitna obilježja krivičnog djela zelenaštvo budući da je H.Ć. prisvojio 20 hiljada eura duga i 20 hiljada eura na ime takozvane zelenaške kamate od oštećenog V.Lj.

Navodi se da je krivičnom prijavom nadležnom tužilaštvu, predloženo da se protiv osumnjičenog pokrene finansijska istraga, obzirom da je policija u saradnji i po nalogu nadležnog tužilaštva, u okviru akcija "Kopča" i "Dijagonala" podnijela dvije krivične prijave protiv H.Ć. zbog sumnje da je počinio krivično djelo zelenaštvo sa ukupno pričinjenom štetom od 720 hiljada eura.

Iz Uprave policije su ukazali da su do sada, tokom prošle i ove godine, realizovani 21 akciju u okviru projekta, koje su usmjerene na suzbijanje zelenaštva.

U 21 akciji su ukupno procesuirane 23 osobe (jedna od tih osoba procesuirana je u tri navrata, a jedna dvaput), od čega 20 osoba za zelenaštvo.

Iznos novca koji je, kako se sumnja, plasiran vršenjem tih krivičnih djela iznosi oko dva miliona i dvije stotine trideset hiljada eura.