Učiniti sve da se napravi Nacionalni centar za autizam

Crnogorska Vlada ne da bi mogla nego je dužna to da učini. Naime, krajem jula prošle godine u skupštini su jednoglasno usvojene dopune zakona o zdravstvenoj zaštiti kojima se predviđa osnivanje Centra za autizam u roku od godinu. Predlagači Strahinja Bulajić i Emilo Labudović danas nadležne podsjećaju da vrijeme curi, a od centra za autizam još nema ništa

68 pregleda0 komentar(a)
autizam, Foto: Shutterstock
24.05.2016. 19:12h

Na težak život autistične djece i njihovih roditelja u Crnoj Gori nije dovoljno samo ukazivati već i preduzeti konkretne korake. Kako je svaki dan važan, iz nevladine organizacije Naše sunce za narednu sedmicu najavljuju veliki skup, na koji kako kažu, pored roditelja i stručnog kadra očekuju i dolazak najodgovornijih u Vladi.

"Zato smo 2.juna zakazali veliki okrugli sto koji će se baviti ovom temom. Narednih dana i zvanično ćemo uputiti dopis nadležnim institucijama, ali ovom prilikom želimo i javno da ih pozovemo da učestvuju u razgovoru sa roditeljima djece koja imaju slične probleme i sa logopedima, defektolozima i svima onima koji se bave auitstičnim osobama", istakla je Milka Šćepanović iz NVO "Naše sunce".

Cilj je, kaže Šćepanović, pokrenuti debatu i zajedničkim snagama učiniti sve da se za početak napravi Nacionalni centar za autizam.

"Ova tema je pokrenuta tek sada, a trebala je da bude pokrenuta mnogo ranije. O ovome se treba govoriti u što većoj mjeri. Tu su ministarstvo prosvjete, tu očekujemo dolazak i ministarstva zdravlja i min socijalnog staranja, sve one institucije koje bi mogle da nam pomognu u ostvarivanju ovih planova", dodala je Šćepanović

Crnogorska Vlada ne da bi mogla nego je dužna to da učini. Naime, krajem jula prošle godine u skupštini su jednoglasno usvojene dopune zakona o zdravstvenoj zaštiti kojima se predviđa osnivanje Centra za autizam u roku od godinu. Predlagači Strahinja Bulajić i Emilo Labudović danas nadležne podsjećaju da vrijeme curi, a od centra za autizam još nema ništa.

"Nije napravljen ni jedan jedini korak u tom pravcu. Toliku vrstu neodgovornosti ne prema zakonu već prema pojavi koja je prosto zabrinjavajućih razmjera a njihovo liječenje toliko skupo, tolika neodgovornost Vlade i min zdravlja je za svaku osudu", rekao je Labudović.

Imajući u vidu da je autizam sve češća pojava, predlagači zakona zamislili su da nacionalni centar bude visokospecijalizovana javna ustanova koja bi pomagala i djeci i roditeljima.

"Taj centar je trebao da bude neka vrsta servisa , naučnog i tehničkog koji bi tim roditeljima kroz razne edukacije i savjete pomogoao da se lakše izbore sa tom pojavom", kazao je Labudović.

Dopuna zakona o zdravstvenoj zaštiti kojom se u roku od godinu dana planira izgradnja Nacionalnog centra za autizam u Službenom listu objavljena je 10.avgusta prošle godine, a potpis na dokument stavio je i predsjednik države Filip Vujanović. Skoro godinu kasnije, priča o ovome pokrenuta je nakon tragične sudbine autističnog dječaka Ognjena Rakočevića.