Dajselblum: Eurogrupa neće nastaviti pomoć Grčkoj bez saglasnosti MMF-a

"Cilj sastanka jeste sporazum sa MMF-om, i plan pomoći neće biti nastavljen bez njegove saglasnosti", odgovorio je Dajselblum na pitanje novinara o budućnosti programa pomoći Grčkoj i dodao da će glavna tema sastanka biti ublažavanje grčkog duga

0 komentar(a)
Grčka, novac, Foto: Shutterstock
24.05.2016. 16:28h

Predsjednik Eurogrupe Jerun Dajselblum isključio je danas mogućnost nastavka sprovođenja plana pomoći Grčkoj bez saglasnosti Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), neposredno pred sastanak ministara finansija Eurozone u Briselu.

"Cilj današnjeg sastanka jeste sporazum sa MMF-om, i plan pomoći neće biti nastavljen bez njegove saglasnosti", odgovorio je Dajselblum na pitanje novinara o budućnosti programa pomoći Grčkoj i dodao da će glavna tema sastanka biti ublažavanje grčkog duga.

MMF je juče saopštio da ublažavanje grčkog duga treba da bude bezuslovno, jer on iznosi oko 180 odsto grčkog BDP-a i najviši je među zemljama eurozone.

Njemačka, najvažniji povjerilac Grčke, zahtijeva da u Grčkoj budu sprovedene mjere štednje prije nego što se pristupi olakšavanju duga.

Skupština Grčke je u nedjelju uveče izglasala još jedan omnibus-zakon od 700 stranica kojim se uvodi niz mjera, među kojima i mehanizam automatske korekcije budžeta, a u slučaju deficita, dodatne mjere za ubrzavanje privatizacije, povećavaju porezi. Te mjere su donijete na zahtjev povjerilaca da bi odobrili isplatu nove tranše pomoći Grčkoj poslije nekoliko mjeseci blokade isplata.