Šta se dogodilo prije pada egipatskog aviona: Dim u toaletu i odjeljku za elektroniku

Podaci iz automatskog sistema koji razmjenjuje sa službama na zemlji podatke iz aviona pokazuju da se prije samog pada aviona "Idžipt era" uključio detektor za dim, javio je Si-En-En

3 komentar(a)
Avion, Idžipter, Foto: Reuters
21.05.2016. 11:31h

Francuska agencija za bezbjednost vazdušnog saobraćaja saopštila je danas da je egipatski avion, na liniji Pariz-Kairo, koji se srušio u more sa 66 putnika i članova posade, emitovao automatske poruke koje ukazuju da je u letjelici prije pada bilo dima.

To je potvrdio i avijacioni stručnjak Tim van Beveran za Dojče vele, rekavši da je "u avionu izbio požar".

Sistem je, ocijenio je, poslao veoma jasne poruke.

"Detektovan je dim u toaletu. Minut kasnije, detektovan je dim u odjeljku za elektroniku. Dva minuta kasnije, sve jedinice za kontrolu leta otkazuju", objasnio je on.

Francuski ministar vanjskih poslova Žan-Mark Ero izjavio je danas da nijedna teorija o uzorku pada egipatskog aviona nije isključena i nakon što su u javnost iznijeti navodi da je u letjelici detektovan dim nekoliko minuta prije pada.

"U ovom trenutku sve terorije se ispituju i nijedna nije favorizovana", rekao je Ero na konferenciji za novinare nakon sastanka sa porodicama žrtava putnika, prenio je AFP.

Avion egipatske kompanije "Idžipter" se u noći između srijede i četvrtka srušio u Sredozemno more, sjeverno od grada Aleksandrije.

Portparol francuskog Biroa za istragu i analizu rekao je za AFP da je avion emitovao poruke, koje ukazuju da je u avionu bilo dima neposredno prije prekida prenosa podataka.

On je međutim ocijenio da je još prerano za tumačenje i razumijevanje uzroka nesreće sve dok se ne pronađe olupina i crne kutije.

Si-En-En je juče javio da podaci iz automatskog sistema, koji razmjenjuje sa službama na zemlji podatke iz aviona, pokazuju da se prije samog pada aviona "Idžiptera" uključio detektor za dim.

Si-En-En je objavio da je do tih podataka došao iz egipatskog izvora, dodajući da oni potiču iz automatskog sistema ACARS koji rutinski šalje podatke o letu matičnoj avio kompaniji.

Jedan američki zvaničnik je, međutim, okarakterisao izvještaj kao nepotrvrđenu glasinu, navodi agencija.

Avioni i brodovi iz šest zemalja tragaju za egipatskim avionom

Avioni i brodovi iz Egipta i još pet zemalja nastavili su danas da pretražuju šire područje Sredozemnog mora kako bi pronašli ostatke aviona kompanije "Idžipter", koji se srušio sa 66 putnika i članova posade.

Timovi tragaju za djelovima olupina aviona "erbas A320", među kojima su i crne kutuje koje bi, kako navodi AP, mogle da budu od ključnog značaja za otkrivanje uzroka pada aviona.

Podaci iz automatskog sistema koji razmjenjuje sa službama na zemlji podatke iz aviona pokazuju da se prije samog pada aviona "Idžipt era" uključio detektor za dim, javio je Si-En-En.

Si-En-En je objavio da je do tih podataka došao iz egipatskog izvora, dodajući da oni potiču iz automatskog sistema ACARS koji rutinski šalje podatke o letu matičnoj avio kompaniji, prenio je Rojters.

Timovi koji tragaju za olupinom aviona "Idžipt era" u Sredozemnom moru pronašli su juče kod obale Aleksandrije dio tijela, sjedišta i kofere, a dok istražitelji nastoje da otkriju uzrok pada "erbasa A320", evropski bezbjednosni zvaničnici saopštavaju da među putnicima nema imena osoba sa listi poznatih terorista.

Egipatsko Ministarstvo za civilnu avijaciju potvrdilo je da su pronađeni ljudski ostaci za koje se vjeruje da pripadaju putnicima "Idžipt era" koji se srušio u Sredozemno more na letu iz Pariza za Kairo.

Za sada nema čvrstih dokaza zašto je avion nestao sa radara, naglo skrenuo i srušio se.

Istražitelji sumnjaju da je u pitanju teroristički napad, ali nijedna džihadistička grupa nije preuzela odgovornost za obaranje aviona.

Radijus potrage za olupinom aviona značajno smanjen

Egipatsko Ministarstvo za civilnu avijaciju potvrdilo je da su pronađeni ljudski ostaci za koje se vjeruje da pripadaju putnicima "Idžiptera" koji se srušio u Sredozemno more na letu iz Pariza za Kairo.

"Egipatska ratna mornarica uspela je da izvuče još delova aviona, nešto stvari koje su pripadale putnicima, ljudske ostatke i sedišta aviona. Potraga se nastavlja", navedeno je u saopštenju tog ministarstva koje je preneo Rojters.

Ova agencija podseća da je ranije danas grčki ministar odbrane Panos Kamenos izjavio da je egipatska vojska pronašla delove tela.

Egipatski list "Al-Masri al-Jum" objavio je istovremeno da je ministar za civilnu avijaciju Šerif Fati saopštio članovima porodica žrtava da u rušenju aviona "Idžiptera" nije bilo preživelih i egipatska vojska čini sve da bi locirala olupinu.