Muskat: Projekat vjetroelektrane na Možuri je važna etapa u razvoju odnosa Crne Gore i Malte

"Đukanović je izrazio zadovoljstvo razvojem ukupnih odnosa između dviju zemalja, što, između ostalog, potvrđuju i uzajamne posjete predsjednika vlada dviju zemalja, u godini u kojoj Crna Gora obilježava deset godina od obnove nezavisnosti", navodi se u saopštenju

57 pregleda5 komentar(a)
Milo Đukanović, Džozef Muskat, Foto: DPS
18.05.2016. 20:37h

Malta podržava pristupne pregovore i članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji (EU), kazao je premijer te države, Džozef Muskat, navodeći da su spremni da na tom planu pruže podršku i pomoć.

Premijer Crne Gore Milo, Đukanović boravio je danas na poziv Muskata u zvaničnoj uzvratnoj posjeti Valeti.

Kako je saopšteno iz Vlade, Muskat je, uz srdačne riječi dobrodošlice, ocijenio da između Crne Gore i Malte postoji dobra sinergija.

On je kazao da o tome svjedoči projekat Možura, koji je, dodao je, prva strana investicija Malte u Evropi.

U saopštenju se kaže da je Muskat izrazio uvjerenje da je tim projektom započeta važna i pozitivna etapa u razvoju međudržavnih odnosa.

“Muskat je istakao da Malta snažno podržava pristupne pregovore i članstvo Crne Gore u EU i prenio punu spremnost da na tom planu pruži potrebnu podršku i pomoć”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je Đukanović izrazio zadovoljstvo razvojem ukupnih odnosa između dvije države, što, između ostalog, potvrđuju i uzajamne posjete predsjednika vlada dviju zemalja, u godini u kojoj Crna Gora obilježava deset godina od obnove nezavisnosti.

“On je posebno potencirao značaj daljeg jačanja ekonomskih odnosa i u tom pravcu izrazio očekivanje da će uspostavljena saradnja sa „Enemalta“ na projektu izgradnje vjetroelektrane na Možuri i njena uspješna implementacija biti dodatan podstrek za dinamiziranje i diverzifikaciju bilateralnih odnosa, naglašavajući potencijale za saradnju u oblasti poljoprivrede, turizma, nauke i zdravstva”, saopšteno je iz Vlade.

Đukanović je, kako se navodi, apostrofirao i zainteresovanost crnogorske Vlade za razmjenu iskustava sa Maltom na planu evropskih integracija, posebno u svijetlu predsjedavanja Malte Savjetom EU početkom sljedeće godine.

On je konstatovao da se, na platformi prijateljstva dvije države, mogu zajednički osnažiti saradnju u prioritetnim oblastima.

U delegaciji Crne Gore bio je ministar zdravlja Budimir Šegrt, koji je sa malteškim kolegom Krisom Fearneom potpisao Memorandum o saradnji u oblasti zdravlja i medicinskih istraživanja.

“Zajednički je pozdravljeno potpisivanje Memoranduma o saradnji između dva ministarstva zdravlja, kao značajan korak u pravcu definisanja konkretnih oblika saradnje u oblasti obrazovanja i zdravstvenih usluga”, kaže se u saopštenju.

Dogovoreno je i da, dodaje se, tokom ove godine bude organizovana posjeta privredne delegacije Malte Crnoj Gori.

Potpisan sporazum između DPS i Laburističke partije Malte

Đukanović je tokom današnje zvanične posjete Malti, u svojstvu predsjednika DPS, potpisao sa Muskatom sporazum o saradnji DPS i Laburističke partije Malte na čijem se čelu nalazi Muskat.

"Sporazum polazi od tradicionalno prijateljskih odnosa Crne Gore i Malte i ima za cilj da se i partijskom linijom pruži doprinos njihovom širenju, jačanju i osavremenjavanju. U njemu se posebno naglašava važnost saradnje u oblasti evropskih integracija po principu prenošenja iskustava i međusobne podrške, kao i kontakata parlamentaraca, organizacija mladih, žena, kulturnih i drugih institucija", saopšteno je iz DPS.