Kasparov: Tramp, Putin, EU desnica za cilj imaju slabljenje EU

"Ne možemo stati. Nema odmorišta na ovoj tački. Došli smo do mjesta na našem putovanju gdje ne može biti zaustavljanja. Moramo nastaviti. Mora biti ili svjetska anarhija, ili svjetski red".

51 pregleda9 komentar(a)
Gari Kasparov, Foto: Beta-AP
17.05.2016. 08:59h

Izlazak Ujedinjenog kraljestva iz Evropske unije, Bregzit, nije samo pusta želja zvaničnog Kremlja, već i nešto što aktivno podržava, tvrdi u svojoj kolumni za londonski Gardijan Gari Kasparov i upozorava da Vladimi Putin, Donald Tramp i evropska desnica imaju zajednički cilj - slabljenje moći Evropske unije.

Primjećujući da su ruski mediji pod kontrolom Putina prepuni članaka o Bregzitu, kao i pohvala Trampu, Kasparov konstatuje da čuvena izreka "zavadi pa vladaj" nije ništa novo, ali da, kako kaže, ne znači da nije efektno.

"Tokom svojih 16 godina na vlasti, Putin je odradio dobar posao u biranju najslabijih, najponiznijih pripadnika krda evropskih vođa, koje bi zatim koristio kao klin protiv ujedinjene Evrope", navodi Kasparov i podsjeća na Silvija Berluskonija, koji se hvalio kako je Putinov lični advokat, zatim Gerharda Šredera, i još uvek ga ima kao predsjednika gasovoda Sjeverni tok, koji spaja Rusiju i Njemačku, a Šreder ga je odobrio dok je bio kancelar.

Kasparov je ukazao da Putin uvek podržava najveće separatiste u evropskoj politici i nada se kako će mu vratiti uslugu glasanjem za ukidanje EU sankcija protiv Rusije.

"Evropske anti-imigrantske stranke, kvazi-fašisti i ne-toliko-kvazi fašisti otvoreno obožavaju čovjeka koji je anektirao evropsku teritoriju i nastavlja svoj vojni napad na Ukrajinu, državu koju želi da kazni jer je sliedila san pridruživanja EU, san koji bi neki u Britaniji rado napustili", tvrdi Kasparov.

Trampova pobjeda ide u prilog ruskoj politici.

Kasparov upozorava kako bi Bregzit ojačao snage koje žele podjelu i mržnju i kako bi to bilo velik udar za vrijednosti ljudskih prava i demokratije.

"Nemam velike simpatije prema birokratiji u Briselu. Niko ko je odrastao u totalitarnoj državi nikad nije vidio neki problem i pomislio kako je za rješenje potrebna još jedna garnitura političara i birokrata. Ipak, u ovom slučaju, lek se pokazao boljim od bolesti. Uz sve svoje nedostatke, EU je znatno bolja od ere koja joj je prethodila", napisao je Kasparov.

Kasparov upozorava da bi se svi trebalo da se zabrinu kada vide ko najviše želi povratak u eru prije Evropske unije.

"Ako tragate za najboljim potezom, najbolje je pogledati šta želi Putin i zatim učiniti suprotno od toga. Na primjer, on očajnički želi da Tramp postane novi predsjednik SAD-a", naveo je Kasparov citirajući Vinstona Čerčila:

"Ne možemo stati. Nema odmorišta na ovoj tački. Došli smo do mjesta na našem putovanju gdje ne može biti zaustavljanja. Moramo nastaviti. Mora biti ili svjetska anarhija, ili svjetski red".