FT: NATO strahuje da će Crno more postati "rusko jezero"

"Crno more je veoma osjetljivo. Rusija se vraća u igru koju je vodila i u vrijeme Hladnog rata i prije njega. Suština igre jeste da se prema Crnom moru odnosi kao prema nečemu poput ruskog jezera", smatra direktor Međunarodnog analitičkog centra "RUSI" Džonatan Ejal

74 pregleda7 komentar(a)
Rusija, NATO, Foto: Shutterstock
15.05.2016. 12:54h

Dva mjeseca uoči samita NATO-a u Varšavi mnoge članice Sjevernoatlantske alijanse strahuju da će Rusija povećati vojno prisustvo u Crnom moru, piše "Fajnenšel tajms".

„Govorio sam mu (generalnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu): ’Gotovo da vas nema u Crnom moru. Ono je praktično postalo rusko jezero. Ako ne budemo nešto učinili sada, istorija nam neće oprostiti‘“, prenosi list riječi turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana, koji je u Istanbulu govorio pred načelnicima generalštaba balkanskih zemalja, navodi Sputnjik.

Prema mišljenju Vojnog komiteta NATO, Rusija stvara oblasti vojne moći izvan svojih granica, a na taj način Moskva može da oduzme Alijansi mogućnost manevrisanja na svojim granicama.

Alijansa smatra da je kamen-temeljac ove strategije pozicioniranje brodova u Crnom moru i razmještanje krstarećih raketa "Kalibar" na plovilima, navodi list.

"Crno more je veoma osjetljivo. Rusija se vraća u igru koju je vodila i u vrijeme Hladnog rata i prije njega. Suština igre jeste da se prema Crnom moru odnosi kao prema nečemu poput ruskog jezera", smatra direktor Međunarodnog analitičkog centra "RUSI" Džonatan Ejal, prenosi Sputnjik.

Ranije je o neophodnosti učvršćivanja pozicije NATO u Crnom moru govorio predsjednik Ukrajine Petro Porošenko.

Kijev je odobrio ideju Rumunije o stvaranju posebne crnomorske flotile u okviru Alijanse.

Sada je boravak borbenih brodova necrnomorskih zemalja u Crnom moru vremenski ograničeno, u skladu s Konvencijom Montre iz 1936. godine.

Za crnomorske države od tog vremena važe Turska, Rumunija, Bugarska, Sovjetski Savez (poslije 1991. godine Rusija, Ukrajina i Gruzija).

Vojni brodovi zemalja NATO redovno ulaze u akvatoriju radi vojnih vježbi, navodi Sputnjik.