Prihvatio Popovića i Vujovića: Đukanović i trojka na istom fonu

Premijer je parlamentu uputio predlog za promjene u sastavu svog kabineta, predloživši, pored Vujovića i Popovića, Raška Konjevića za ministra finansija, Gorana Danilovića za ministra unutrašnjih poslova, a Borisa Marića za ministra rada

94 pregleda38 komentar(a)
12.05.2016. 22:14h

Nakon što je premijer Milo Đukanović prihvatio da ministar poljoprivrede bude Milenko Popović, a vicepremijer Miodrag Mišo Vujović, Skupština će danas početi raspravu o vladi izbornog povjerenja.

Premijer je kasno sinoć parlamentu uputio predlog za promjene u sastavu svog kabineta, predloživši, pored Vujovića i Popovića, Raška Konjevića za ministra finansija, Gorana Danilovića za ministra unutrašnjih poslova, a Borisa Marića za ministra rada.

Lideri GP URA, Demosa i SDP-a Žarko Rakčević, Miodrag Lekić i Ranko Krivokapić uputili su ranije sinoć Đukanoviću konačan predlog, rotirajući pozicije Vujovića i Popovića.

Đukanović je prethodno, juče ujutru obavijestio opozicionu trojku da nije predložio Vujovića za ministra poljoprivrede jer “stručnim profilom ne može odgovoriti veoma specifičnim radnim obavezama tog ministarstva u predstojećim mjesecima 2016”.

“Nemamo namjeru da odustanemo od predloženih predstavnika. Uvjereni smo da oni, ne samo svojim ljudskim i moralnim kvalitetima, već i profesionalnim znanjima i stručnim kompetencijama, mogu dužnost obavljati u najboljem državnom interesu”, navodi se u sinoćnjem odgovoru opozicione trojke premijeru.

Potpredsjednik Vlade Duško Marković potvrdio je na Televiziji Vijesti da je Đukanović dobio odgovor, koji je, kako je rekao, prihvatljiv za njega.

Marković je podsjetio da je Đukanović ranije potencirao da ministri poljoprivrede i finansija moraju imati “specifična znanja” zbog pregovora sa EU. Upitan da prokomentariše stručnost aktuelnog ministra poljoprivrede Petra Ivanovića, koga prate i afere iz vremena dok je bio na čelu MIP-a, Marković je objasnio da opozicioni ministri treba da se pokažu za pet mjeseci.

Marković je rekao da je DPS spreman da razgovara sa Pozitivnom Crnom Gorom ako bude tražila mjesta u vladi.

Na pitanje da li se Pozitivnoj nudi mjesto predsjednika parlamenta, jer je DPS inicirao smjenu Ranka Krivokapića, Marković je kazao: ”U ovom trenutku ja to ne znam”.

Galerija

Milo Đukanović FOTO: Boris Pejović
Milo Đukanović, Sporazum FOTO:
Sporazum, opozicija FOTO: