Abdul-Mahdi: Irak bi mogao da rasporedi trupe u Siriji

Abdul-Mahdi je na konferenciji za medije upozorio i da bi Islamska država mogla da pojača svoje prisustvo u ratnoj zoni i izrazio zabrinutost zbog mogućeg talasa izbjeglica iz Sirije u Irak

374 pregleda0 komentar(a)
Abdul-Mahdi, Foto: BETA/Hadi Mizban

Irački premijer je izjavio danas da bi njegova zemlja mogla da rasporedi svoje trupe u susjednoj Siriji.

Adel Abdul-Mahdi je izjavio da njegova vlada "razmatra sve opcije" kako bi zaštitila Irak od prijetnji na njegovim granicama u danima poslije najave američkog predsjednika Donalda Trampa da će trupe SAD napustiti Siriju.

Irak nastavlja da drži vojna pojačanja uz granicu kao predodbranu protiv infilitracije militanata iz Islamske države, koji drže teritorijalni džep uz rijeku Eufrat.

Odlukom da povuku trupe iz Sirije, SAD su ostavile svog saveznika, Sirijske demokratske snage (SDS), koje predovde Kurdi da se same bore protiv Islamske države i izložile ih mogućim vojnim akcijama Turske, koja tvrdi da je ta grupa povezana sa kurdskim separatističkim organizacijama koje operišu u unutrašnjosti Turske.

Zvaničnici SDS su upozorili da bi mogli svoje snage da prusmjere sa borbe sa Islamskom državom na odbranu od napada Turske, koja je pojačala prisustvo svojih trupa na granici sa Sirijom.

Abdul-Mahdi je na konferenciji za medije u ponedjeljak upozorio i da bi Islamska država mogla da pojača svoje prisustvo u ratnoj zoni i izrazio zabrinutost zbog mogućeg talasa izbjeglica iz Sirije u Irak.

Irak nema svoje trupe u Siriji, ali se neke milicije, osnovane od strane Irana, dio Narodnih mobilizacionih snaga (NMS), koje se bore u Siriji na strani vlade.

NMS je dio iračkog aparata nacionalne sigurnosti, ali posjeduju određenu autonomiju u izvođenju operacija.