Demić tvrdi da je u zatvoru mučen

Dok sam bio u zatvoru nijesu mi prosljeđivali pozive za suđenja, niti me odvodili u sud, iako sam jedan od oštećenih

504 pregleda12 komentar(a)
Goran Demić, Foto: Filip Roganović
09.05.2016. 16:11h

Bivši osuđenik Goran Demić tvrdi da je preživio pakao u spuškom zatvoru, zbog tuče sa službenicima 14. januara prošle godine.

Demić je jedan od bivših i sadašnjih robijaša zbog čijeg se prebijanja sudi desetorici službenika Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija.

Iz zatvora je izašao prije desetak dana i tvrdi da mu uprava ZIKS-a nije prosljeđivala pozive za suđenja, niti ga odvodila u danilovgradski Osnovni sud.

“Od 14. januara 2015. godine, od tuče, u zatvoru nijesam imao nikakvih prava. Prema meni, ali i ostalim zatvorenicima koji su bili akteri tog događaja službenici su se ponašali kao prema životinjama. Tretirali su nas nezakonito i mimo svih pravilnika”, kazao je on.

Demić tvrdi da je od januara prošle godine, dok je izašao iz zatvora, na njega vršen pritisak da odustane od krivičnog gonjenja službenika ZIKS-a koji su ga, kako tvrdi , tukli danima nakon prošlogodišnjeg incidenta.

“Tukli su nas tri dana i tri noći nakon incidenta u paviljonu B. Mučili su nas i ponižavali, zbog čega neki od nas i dalje imaju fizičke i psihičke probleme”, kazao je on.

Zbog incidenta u spuškom zatvoru, tužilaštvo je vodilo dva postupka.

Jedan protiv robijaša, a drugi protiv spuških čuvara.

Zatvorski policajci Boban Nikčević, Božo Duborija, Predrag Rađulović, Radomir Bošković, Igor Vojinović, Mirko Vučelić, Mirko Rakočević, Dragić Vojinić, Predrag Đuretić i Dragoje Kasalica optuženi su da su mučili deset osuđenika.

Njima tužilaštvo stavlja na teret da su mučili Demića, Srđana Vujovića, Luku Lučića, Petra Damjanovića, Branislava Lekića, Željka Lakušića, Dejana Parađinu, Mirka Kontića, Vladimira Zindovića i Milivoja Spasojevica.

Spuškim čuvarima sudi se u danilovgradskom Osnovnom sudu, pred sutkinjom Sonjom Keković. Nijedno ročište zakazano do sada nije održano.

Posljednji put odgođeno je jer je odbrana tražila izuzeće Keković, koja je sudila u postupku u kom je većina optuženih čuvara imala status oštećenih.

Postupak protiv zatvorenika, među kojima nije Demić , nedavno je okončan prvostepenom presudom. Devetorica bivših i sadašnjih robijaša osuđeni su krajem marta na ukupno 35 godina zatvora zbog napada na zatvorske čuvare, u januaru 2015.

Keković je Goranu Vukčeviću, Srđanu Vujoviću i Vladimiru Zindoviću izrekla jedinstvene kazne od po pet godina robije zbog napada na službeno lice i nanošenje teških tjelesnih povreda.

Po dva mjeseca zatvora manje dobili su Dejan Dedić i Luka Lučić.

Na po dvije godine i sedam mjeseci zatvora osuđeni su zatvorenici Mirko Kontić, Dejan Parađina, Milivoje Spasojević i Petar Damjanović, koji se terete “samo” za napad na službeno lice.

Tokom prošle godine direktor ZIKS-a pokrenuo 17 disciplinskih postupaka, protiv 19 službenika

Prošlogodišnju tuču između osuđenika i službenika, pomenuo je i direktor Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija Miljan Perović, u Izvještaju o radu za 2015. godinu.

Perović je kazao da je nalaz Zaštitnika ljudskih prava i sloboda da je bilo prekomjerne upotrebe sile i torture prema pojedinim zatvorenicima, nakon tuče, samo jedna strana medalje.

U Perovićevom Izvještaju su podaci da je u 2015.godini pokrenuto je 11 disciplinskih postupaka protiv 17 službenika.

Nije precizirano protiv kojih službenika i zbog kojih prekršaja.

“Okončano je osam disciplinskih postupaka, protiv devet službenika kojima je izrečena disciplinska mjera novčana kazna zbog težih povreda službene dužnosti i to - zloupotreba službenog položaja ili prekoračenje ovlašćenja u službi za četiri službenika. Odbijanje izvršavanja naloga ili službenog zadatka za četiri službenika i neizvršavanje ili nesavjesno, neblagovremeno ili nemarno vršenje službenih obaveza za jednog izvršioca”, piše u Izvještaju.