Ugroženijima duži period da plate dug

Mještani traže da se poništi povraćaj zemlje, jer nijesu bili upućeni da je procedura u toku

5 komentar(a)
mještani park šume Zagorič, Foto: Zoran Đurić
06.05.2016. 18:08h

Mještani Park šume u Zagoriču nadaju se da će Upravni sud uskoro poništiti rješenje kojim je vraćeno 125.000 kvadratnih metara porodici Vučinić.

Kako je saopšteno iz NVO „Park šuma-Zagorič“, juče je održano ročište u Upravnom sudu, a advokati, zastupnici 44 mještana, predočili su da je prekršen zakon kada je zemljište vraćeno Vučinićima.

“Jer smo kao stranka u tom postupku, trebali da budemo upoznati da je procedura započeta”, navode iz NVO. Predstavnici Odbora mještana Park šume u Zagoriču juče su u Osnovnom državnom tužilaštvu takođe predočili dokumentaciju o zemljištu, koje je vraćeno Vučinićima i Stamatovićima.

“Zatražena nam je dodatna dokumentacija, koju ćemo donijeti na ročište zakazano za 11. maj”, saopšteno je iz Odbora građana.

Iz Glavnog grada saopšteno je da su zamjenici gradonačelnika Časlav Vešović i Boris Mugoša razgovarali juče sa članovima i pravnim zastupnicima porodica Stamatović i Vučinić.

“Predstavnici uprave su još jednom naglasili da se rješenje za imovinske sporove mora tražiti u okviru sudskih presuda i zakonskih mogućnosti koje ima svaka od strana u postupku”, istakli su iz PG biroa.

Naveli su da očekivanja korisnika tog prostora da Glavni grad plati uzurpiranu imovinu nije u skladu sa javnim interesom i mogućnostima Glavnog grada i da uprava ne može tako doprinijeti rješenju tog problema.

“Članovi porodica Stamatović i Vučinić će razmotriti mogućnost da za socijalno najugroženije porodice, koje su izgradile nelegalne objekte za stanovanje na njihovoj imovini, ponude duži vremenski period otplate duga za uzurpiranu imovinu”, navodi se u saopštenju. Nasljednicima Femije Stamatovićrješenjem Ministarstva finansija vraćeno je 160.000 metara kvadratnih zemljišta u Park šumi u Zagoriču. Pojedinim mještanima po presudama se odbijaju rate od plata i penzija za zemljište Vučinića.

Mještani su nekoliko puta spriječili iseljenje porodice Vlahović iz kuće po rješenju Osnovnog suda, jer je zemljište vraćeno porodici Vučinić.