EU za brzi "razvod" od Velike Britanije

"U našem je interesu da se taj razvod obavi što brže. Nemamo volje za pregovaranje novih uslova u prve dvije godine"

3 komentar(a)
EU, Velika Britanija, Foto: Shutterstock
29.04.2016. 08:16h

Ukoliko se britanski glasači na referendumu u julu odluče na izlazak iz EU, Unija će insistirati na brzom "razvodu" od Velike Britanije, prije nego počne da radi na novom odnosu sa tom zemljom.

Agencija Reuters iz dva evropska izvora koja se bave mogućim "Brexitom" saznaje da EU nema volje za bilo kakvim produženjem dvogodišnjeg perioda za izlazak iz Unije, kako to omogućava Ugovor iz Lisabona, dok bi za zaključivanje bilo kakvog novog trgovinskog partnerstva trebalo mnogo više godina.

"U našem je interesu da se taj razvod obavi što brže. Nemamo volje za pregovaranje novih uslova u prve dvije godine", rekao je izvor u Briselu, kako prenosi Hina.

Drugi evropski izvor takođe navodi da u slučaju rastanka dvije strane ne treba odugovlačiti. "Što kraće to bolje. Niko ne želi da se to razvlači duže od dvije godine. 'Show' se mora nastaviti", poručio je.

Odbacivanje bez milosti

Ovakav hladan pristup Brisela znači da bi se Britaniju odbacilo bez milosti, bez ikakvog povlaštenog odnosa sa svojim najvećim trgovinskim partnerom.

To je u suprotnosti sa izjavama pobornika napuštanja Unije da bi London mogao sebi da osigura poseban status, zadržavajući pristup tržištu prije nego i zvanično "raskine brak" sa EU.

Evropski zvaničnici i dalje su uvjereni da će Britanci na kraju na referendumu 23. jula glasati za ostanak u zajednici kojoj su se pridružili 1973. uprkos anketama koje pokazuje da se radi o neizvjesnoj trci.

Međutim, u slučaju da pobijedi glas za napuštanje Unije, Evropska komisija ima provizorni plan održavanja rijetkog nedjeljnog sastanka 26. jula kako bi utvrdila svoju strategiju.

Al Džazira