"Islamska država može da izvede napade poput onog u Briselu u Britaniji, Njemačkoj i Italiji"

Metju Levit iz vašingtonskog Instituta za bliskoistočnu politiku, rekao je za CNN da dokazi o aktivnostima Islamske države u ovim zemljama "nijesu novost", ali je dodao da jeste novost "Kepova javna potvrda njihovog postojanja", prenosi CNN

0 komentar(a)
Islamska država, Mosul, Foto: Reuters
26.04.2016. 09:58h

Islamska država ima tajne ćelije u Velikoj Britaniji, Njemačkoj i Italiji, izjavio je danas visoki zvaničnik američke obavještajne službe, Džejms Kleper, komentarišući izjavu američkog predsjednika Baraka Obame da Evropa mora "više da doprinese borbi protiv islamske države".

Na pitanje novinara CNN-a da li u Nemačkoj, Velikoj Britaniji i Italiji Islamska država ima tajne ogranke poput onih koji su izveli smrtonosne napade u Briselu, Kleper je kratko odgovorio: "Da, imaju".

Metju Levit iz vašingtonskog Instituta za bliskoistočnu politiku, rekao je za CNN da dokazi o aktivnostima Islamske države u ovim zemljama "nijesu novost", ali je dodao da jeste novost "Kepova javna potvrda njihovog postojanja", prenosi CNN.

Levit, bivši zamjenik pomoćnika sekretara za bezbjednost, rekao je da, bez obzira što su Francuska i Belgija trenutno u fokusu, hapšenja osumnjičenih terorista se uveliko sprovodi i u Velikoj Britaniji i Njemačkoj.

Prilikom posjete Hanoveru, predsjednik SAD Barak Obama je izjavio da "teroristi rade sve što je u njihovoj moći u napadima na naše gradove i građane, tako da i mi moramo da radimo sve što je u našoj moći da ih zaustavimo".

"Islamska država je najveća pretnja našim narodima", rekao je američki predsjednik i dodao da "Evropa i NATO moraju više da doprinesu ovoj borbi".

Njemačka je obezbijedila trenere za obuku i finansijsku pomoć lokalnim snagama, ali njena vojska nije uključena u vazdušne napade na Islamsku državu u Iraku i Siriji, piše CNN.

Levit je izjavio da je najveći problem Evrope "nedostatak razmjene podataka obavještajnih službi i loša međusobna saradnja".

Frenk Kilufo, direktor Centra za Sajber i unutrašnju bezbjednost Univerziteta Dzordž Vašington, izjavio je za CNN da se cijela Evropa suočava sa prijetnjom operativaca Islamske države koji se infiltriraju među migrante.

"Obzirom na veliki broj stranih boraca iz cijele Evrope koji su putovali u Siriju i Irak da se priključe Islamskoj državi, nije iznenađujuće da se neki od njih vraćaju na poznate terene", rekao je Kilufo.