Bertomeu: Fiba izazvala sukob, ali razlike nisu nepremostive

0 komentar(a)
Đordi Bartomeu, Foto: Www.plazadeportiva.com
21.04.2016. 15:26h

Izvršni direktor Evrolige Đordi Bertomeu ocijenio je danas da je Svjetska košarkaška federacija (Fiba) izazvala probleme u evropskoj košarci, ali je dodao da razlike nisu nepremostive.

"Veoma smo razočarani i iznenađeni da se konflikt koji je izazvala Fiba, sa ciljem kontrolisanja profesionalnih klupskih takmičenja, završio sankcijama prema nacionalnim federacijama koje nikada nisu imale udjela u ovoj situaciji niti su bile odgovorne za nju", navodi se u pismu Bertomeua upućenom predsjedniku Košarkaškog saveza Srbije (KSS) Draganu Đilasu.

Fiba Evropa je prošle nedjelje suspendovala 14 zemalja sa Evropskog prvenstva i najavila je da će od Fiba tražiti da ta suspenzija važi i za globalne događaje, kao što su Olimpijske igre i Svjetsko prvenstvo, jer su određeni klubovi odlučili da nastupaju u Evroliginom takmičenju - Evrokupu, a ne u Fiba Ligi šampiona.

"Kada su klubovi odbili ponudu Fiba da upravlja takmičenjem Evrolige i kada je, nekoliko mjeseci kasnije, većina klubova ponovo radije izabrala Evrokup umjesto Fiba takmičenja, jasno su pokazali volju klubova koja bi trebalo da bude poštovana, jer su klubovi ti koji preuzimaju sav rizik upravljanja", naveo je Bertomeu.

Upravni odbor KSS-a je u utorak zabranio klubovima iz Srbije da se takmiče u Evrokupu pod prijetnjom suspenzije. Predstavnici nacionalnog saveza će se u petak sastati sa predstavnicima Fiba Evropa.

Prvi čovjek Evrolige ocijenio je da se sankcijama ne rješavaju problemi već pogoršavaju i dodao da Fibi to ne pomaže da povrati kredibilitet i poštovanje.

On je dodao da vjeruje da će nacionalne federacije od Fibe zatražiti "poštovanje svojih prava" i izrazio nadu da im ta prava neće biti oduzeta.

"Ne smatramo da su razlike između Fiba i Evrolige nepremostive. Mi smo dokazali sposobnost za saradnju tokom mnogo godina i nastavićemo i ubuduće. Imajući to na umu, u više navrata smo tražili od Fiba da, umjesto prijetnji klubovima i nacionalnim federacijama, možemo da razgovaramo i radimo zajedno za dobrobit košarke", navodi se u Bertomeuvom pismu.

"Tačno je da je, nakon posljednjih postupaka Fiba proteklih mjeseci, povjerenje između naše dvije strane narušeno. Ali to sa naše strane nije prepreka za postizanje sporazuma, pod uslovom da se ponovo uspostavi normalnost i poštuju prava nacionalnih federacija i klubova", dodao je on.

Bertomeu je kao pozitivan primjer saradnje federacija i klubova naveo regionalnu Jadransku ligu.

"Smatram da bi bilo veoma pozitivno kada bi primjer saradnje između nacionalnih federacija i klubova u Vašem regionu u posljednjih 15 godina mogao biti shvaćen od Fiba", napisao je Bertomeu i dodao da se "model klupskog takmičenja organizovan od samih klubova pokazao efikasnim za razvoj evropske košarke".

Bertomeu je na kraju napisao da ta organizacija ne planira donošenje bilo kakvih odluka koje bi mogle da donesu sukob između klubova i nacionalnih federacija.

"Bićemo i dalje otvoreni za dijalog i traženje rješenja zasnovanog na obostranom poštovanju i za dobrobit košarke", poručio je Bertomeu.