Potrebni novi zakoni i istrage

Potrebni zakoni o privatno javnom partnerstvu i igrama na sreću. Saslušati Žugića i direktore Poreske i Uprave za inspekcije

67 pregleda4 komentar(a)
Aleksandar Damjanović, Foto: Boris Pejović
21.04.2016. 09:58h

Poslanici Aleksandar Damjanović (SNP) i Miloš Konatar (URA) predložili su da Skupština usvoji šest zaključaka u cilju unapređenja koncesione politike od kojih je najvažniji da Vlada u što kraćem roku utvrdi Predlog zakona o privatno-javnom partnerstvu i novi Zakon o igrama na sreću.

Odbor za ekonomiju, finansije i budžet na današnoj sjednici treba da se izjasni o predlogu zaključaka dva poslanika koji su pripremljeni povodom razmatranja Izvještaja o radu Komisije za koncesije za 2015. godinu.

Predlogom zaključaka, u koje “Vijesti” imaju uvid definiše se da Odbor za ekonomiju sasluša ministra finansija Radoja Žugića i direktore Poreske i Uprave za inspekcijske poslove kako bi se dobile informacije o obračunu i naplati poreskog duga, posebno imajući vidu dug po osnovu koncesija.

Dalje se navodi da je u što kraćem roku potrebno imenovati direktore uprava za šume, vode, igre na sreću i ugljovodonike kojima trenutno rukovode vršioci dužnosti, kao i da je neophodno unaprijediti administrativne i stručne kapacitete i povećati budžet upravama za šume i vode.

Damjanović i Konatar predlažu da Vlada detaljno analizira korišćenja koncesija i preduzme mjere povećanja prihoda od koncesionih naknada kroz kontrolu njihovog obračuna i naplate, kao i da se unaprijedi saradnja nadležnih organa za oblast koncesija sa Upravom za inspekcijske poslove.

Predlog zaključka je i da se ocjenjuje da je unaprijeđen kvalitet Izvještaja o radu Komisije za koncesije, odnosno, transparentnost u dijelu koji se odnosi na Registar ugovora o koncesijama i da nadležni organi, opštine i koncedenti unaprijede saradnju sa Komisijom.

Na sjednici odbora protekle sedmice saslušana su tri nova direktora uprava za šume, vode i igre na sreću, a sva tri su već mjesecima vršioci dužnosti.

Direktor Uprave za šume Mirsad Nurković je tada ukazao da u proteklom uz ugovore o koncesijama nisu obezbijeđene bankarske garancije zbog čega sada ne mogu da naplate mnoge dugove. On je naveo da sadašnja politika o šumarstvu i koncesijama nije održiva i da uništava budućnost šumarstva i drvoprerade.

Direktor Uprave za vode Damir Gutić kazao je da su sa svega tri zaposlena i dva ugovorca ostvarili državi prihod od 2,4 miliona, da su primijetili odranije nepravilnosti u obračunu koncesija za vode koje sada ispravljaju, kao i da inspekcija, koja više nije u sastavu uprave, ne reaguje uvijek kada im je potrebno.

Direktor Uprave za igre na sreću Ilija Vukčević kazao je da ova oblast nije uređena i da je potrebno da Ministarstvo finansija što prije pripremi novi zakon o igrama na sreću i da isto ministarstvo propiše podzakonski akt na koji se čeka mjesecima kako bi počeo da radi online nadzor priređivača igara na sreću. On je izrazio sumnje u legalnost ugovora za online igre na sreću sa E-Gamblingom, zbog čega država gubi veliki novac, i da Lutrija Crne Gore nepravlinim obračunima osnovice za koncesije za pet godina nije platila 1,6 miliona eura, a da je za raniji period da obaveza zastarjela.