Bar: Djeca traže brigu o napuštenim životinjama

Đacima na trgu su poklonjene bojanke sa motivima kućnih ljubimaca, a građanima flajeri o važnosti sterilizacije pasa i mačaka

0 komentar(a)
djeca, životinje, Bar, Foto: Radomir Petrić
20.04.2016. 14:48h

Đaci III-1 OŠ „Jugoslavija“ sa svojom učiteljicom Milenom Zoranović, poznatom barskom aktivistkinjom za zaštitu napuštenih životinja, danas su uputili javni apel lokalnoj javnosti i vlastima da se povede više brige o napuštenim životinjama. Oni su održali javni čas „Ničija kuca – moja kuca“ na Trgu Vladimira i Kosare, kojim su takođe iskazali i zahvalnost njemačkoj fondaciji za zaštitu životinja „Susy Utzinger“ koja je mališanima u ovom gradu poklonila bojanke „Moj prijatelj Srećko“.

Privrženost napuštenim životinjama djeca su u polusatnom programu pokazali i svojim literarnim radovima, koje su pored građana slušali i učenici prvog razreda OŠ „Jugoslavija“ i OŠ „Blažo Jokov Orlandić“, kao i mališani dječjeg vrtića na Topolici.

"Problem napuštenih životinja u Baru je uočen i vaša aktivnost, djeco, obavezuje nas odrasle da se maksimalno uključimo u njegovo rješavanje. Ta briga koju pokazujete zajedno sa vašim učiteljima pokrenuće i nas starije da naš odnos prema napuštenim životinjama bude drugačiji. Obaveza lokalne uprave je da podržava akcije ovog tipa i da da svoj dopinos u rješavanju datog problema. Najvažnije je da se napravi azil za napuštene životinje gdje ćemo se svi zajedno angažovati i brinuti o njima", rekao je djeci predsjednik Opštine dr Zoran Srzentić.

Danijel Dević, dreser pasa koji je u Baru sa ulice sklonio, a potom i širom Evrope udomio stotinjak pasa lutalica, ukazao je na značaj ovakvih akcija za podizanje svijesti među najmlađima, najavivši podršku svim ovakvim aktivnostima i ubuduće.

Đacima na trgu su poklonjene bojanke sa motivima kućnih ljubimaca, a građanima flajeri o važnosti sterilizacije pasa i mačaka. Pročitana je i pjesma „SOS za napuštene životinje“ koju je za ovu priliku napisao pjesnik Rajko Joličić.