Vlasnici dužni da tokom zime unište zaražene palme

Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove apeluje na sve vlasnike palmi da uklone sve koje su potpuno unišetene kako se crveni surlaš ne bi prenosio na preostala zdrava stabla

685 pregleda0 komentar(a)
Mjera uništavanja obavezna, Foto: Siniša Luković

Svi vlasnici palmi dužni su da tokom zimskog perioda, unište sve palme "zaražene" crvenim palminim surlašem, poručili su iz Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

"Mjera uništavanja je obavezna i sprovodi se prije proljećnih povećanja temperatura i masovnog izlijetanja imaga, kako bi se smanjio njegov potencijal za dalje razmnožavanje, a samim tim i dalju "zarazu" zdravih palmi", saopštili su iz Vlade.

Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove apeluje na sve vlasnike palmi da uklone sve koje su potpuno unišetene kako se crveni surlaš ne bi prenosio na preostala zdrava stabla.

U Tivtu je inače, već nekoliko dana u toku akacije uklanjanja bolesnih stabala palmi, kako sa javnih, tako i sa privatnih zelenih površina, a svako stablo koje se posiječe, dalje biva isječeno na sitnije "kolutove” i propisno odloženo, odnosno zakopano na za to određena mjesta.