Evo kako da imate zdrav kancelarijski život

Ako ste pretrpani poslom, odredite prioritete i eventualno moguće "prečice" za obavljanje posla

221 pregleda0 komentar(a)
posao, Foto: Shutterstock
15.04.2016. 08:48h

Da li se na kraju radnog dana osjećate mnogo lošije nego na njegovom početku? Ako je tako, možda naprosto ne volite svoj posao. Međutim, velika je vjerovatnoća da ipak vaše radno mjesto i uslovi u kojima radite doprinose tom problemu.

Ako je firma ili poslodavac voljan da poboljša te uslove, onda u redu, ali ako nisu ili s tim odugovlače, onda vi sami možete da sprovedete neke male zahvate u kancelariji koji će učiniti posao lakšim, ugodnijim i podnošljivijim.

Kao kod kuće!?

Na svom radnom mjestu provodite osam sati svakog dana i nema razloga zašto to mjesto ne bi postalo barem donekle prijatno kao i vaš dom. U svrhu stvaranja toplije atmosfere smjestite u ured ili tamo gdje radite zelenilo ili skupite među kolegama mali prilog da se nedjeljno kupi jedan buket šarenog cvijeća. I nekoliko cvjetova u čaši vode na vašem stolu biće dovoljno.

Tamo gdje je to moguće izvesti, lampa na radnom stolu, koju možete paliti i gasiti po želji, doprinosi osjećaju privatnosti i kontrole na svom radnom mjestu. Za još više privatnosti mogu poslužiti pregrade koje se stavljaju između stolova, ali koje su dovoljno visoke da onemoguće pogled na drugog radnika. Osim ako firma izričito zabranjuje, korisno je staviti na zidove prostora gdje se radi razne postere, fotografije i tome slično. Stručnjaci kažu da većina ljudi uživa da ima neku vrstu ličnog izražaja u svojoj bližoj okolini.

Mali pročišćivači vazduha mogu pomoći da se iz atmosfere odstrane prašina i dim cigareta.

Male pauze obavezne

Poželjne su male pauze u radu, jasno ako su moguće. Recimo svakih sat i po dobro je prekinuti posao na pet minuta, prošetati naokolo i malo se istegnuti. Npr. podići ruke iznad glave, okretati vrat i saviti se unazad. Takva mala šetnja pomaže i kad vam se, tamo negdje oko 13 ili 14 sati, mozak počne već pomalo "mutiti". Svakako da kod ovakvih problema pomaže dobro uravnotežena i raznovrsna ishrana, ali, nažalost, u većini naših firmi užine, topli obroci, marende, često sadrže preveliku količinu masnoća i šećera. Alkohol valja izbjegavati - on još više umrtvljuje i uspavljuje.

Limit na kafu

Iskustvo je pokazalo da se, ako se pije više od 4 šoljice kafe dnevno, osjećaju nepovoljni učinci kofeina na organizam. Međutim, ako imate i hirovit, neuobičajen tjelesni hemizam, onda čak i jedna šoljica može učiniti da "lebdite". Glavni simptomi uzimanja prekomjernih količina kofeina su nesanica, nervna napetost i povećanje lučenja želučane kiseline.