Mitropolija crnogorsko-primorska: Spremni na civilizovan razgovor sa Vladom oko zakona

"Pitanje izrade i donošenja budućeg zakona o pravnom položaju Crkve i vjerskih zajednica je predstavljalo pitanje kojim je manipulisano i ove godine"

5346 pregleda26 komentar(a)
Sveštenici MPC ispred hrama u Podgorici, Foto: Mitropolija crnogorsko-primorska
27.12.2018. 18:04h

Crna Gora treba da dobije kvalitetan, civilizovan i međunarodno-pravno validan zakon kojim će se urediti način ostvarivanja pravo na slobodu vjeroispovijesti i pravni pravni položaj Crkve i vjerskih zajednica, ocijenila je Mitropolija crnogorsko-primorska (MCP).

“I ovom prilikom javno iskazujemo spremnost za uspostavljanje civilizovanog dijaloga sa Vladom Crne Gore radi učešća u pripremi budućeg zakona”, kaže se u saopštenju sa redovnog godišnjeg sobranja sveštenstva i monaštva MCP.

Navodi se da su u protekloj godini i dalje vještački izazivane i podsticane podjele i “može se slobodno reći da opasni i opaki duh bratoubilaštva i dalje postoji u Crnoj Gori”.

“U tom smislu, dužni smo da, i pored postojanja brojnih današnjih razlika, u ove dane pred proslavu Rođenja Hristovog pozovemo sve na obnovu bratske ljubavi, praštanje i pomirenje uz poštovanje svačijeg prava na slobodu mišljenja i izražavanja”, kaže se u saopštenju.

Kako se ocjenjuje, pitanje izrade i donošenja budućeg zakona o pravnom položaju Crkve i vjerskih zajednica je predstavljalo pitanje kojim je manipulisano i ove godine kako bi se nastavljala anticrkvena kampanja koja, u manjoj ili većoj mjeri, putem pojedinih medija traje od 1945. godine do danas.

U tom smislu, kako se navodi, pokretane su čak i inicijative kojim je, protivno pravnom poretku, traženo oduzimanje imovine Crkve.

"S druge strane, više zabrinjava gotovo prekinuta komunikacija nadležnog Ministarstva za ljudska i manjinska prava sa Mitropolijom u pogledu neotuđivog prava predstavnika Crkve da, kao i svaki drugi subjekt, učestvuje u pripremi Nacrta zakona”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da MUP, u drugoj polovini godine, nije, kao i tokom prethodne dvije godine, produžilo privremeni boravak za preko 70 sveštenika, monaha, monahinja i članova svešteničkih porodica, pa čak i djece.

“Ne postoji ni jedan pravno valjan razlog, niti valjano obrazloženje da se nastavlja sa progonom sveštenstva i monaštva. Zato apelujemo na MUP da i dalje, u skladu sa važećim zakonskim propisima, kao što je svuda u svijetu uredno odobrava privremene boravke sveštenstvu i monaštvu”, kaže se u saopštenju.

Uočljivo je, kako se ističe, da se gomilaju brojni društveni, a posebno moralni problemi u našem narodu.

Neophodno je da svi odgovorni društveni subjekti, a posebno nosioci državne vlasti, posebnu pažnju posvete moralnoj obnovi savremenog čovjeka, a posebno ugrožene omladine i gotovo razorene porodice.

“Od posebne je važnosti da državni organi što prije uključe sve relevantne društvene subjekte kako bi se zaustavio demografski i moralni sunovrat društva. Pozivamo sve ljude dobre volje da u domenu svojih mogućnosti pomognu rad Narodnih kuhinja naše Crkve u Podgorici, na Cetinju, u Beranama i Bijelom Polju”, kaže se u saopštenju sa sjednice godišnjeg sobranja.